Dagje ’Tussen Kunst en Kitsch’ in CODA

Maandag 2 oktober 2017

Door David Levie

Helemaal uit Bolsward was hij gekomen, de Spaanse Fries met de fraaie naam van Salvador Sanches Infante. Met een vriend was de geboren Madrileen naar Apeldoorn afgereisd om zijn 18-de eeuwse schilderijen te laten taxeren. Dat ze al zo oud zijn, dat wist hij zeker, over de waarde tastte hij in het duister.

Salvador was niet de enige die niet op een kilometertje meer of minder had gekeken. Uit het hele land kwamen ze met hun beelden, schilderijen, sieraden en snuisterijen. Je mag als deelnemer blij zijn te worden toegelaten tot de rijen der taxateurs van ’Tussen Kunst en Kitsch’. De vraag om kaartjes is vele malen groter dan het aanbod. Ook CODA was in een mum van tijd uitverkocht. Voor de derde keer in successie was het museum het decor van het mateloos populaire tv-programma dat van de buis niet is weg te branden.

Maar goedkoop is zo’n dagje Apeldoorn niet. Aldert Boer uit Arnhem rekent het even voor. ,,Als je iets wil laten taxeren moet je eerst lid worden van de AVROTROS. Anders kom je niet aan kaarten die 7,50 per stuk kosten. Ja, je mag een introducé meenemen, maar ook die moet een kaart kopen. Aldert heeft Meike Verschoor meegenomen om zijn ouders die uit Delft komen te vergezellen. Afgezien van de reiskosten zijn ze zeker al 50 euro lichter. Toch is Aldert vol goede moed, Zijn ouders hebben Delfts-blauwe tegeltjes in hun bagage en wat oude glazen. ,,Even mijn erfenis veilig stellen’’, lacht hij.

Lachen vergaan

Het lachen is het wat oudere echtpaar Fontaine uit Deventer al tegen het middaguur vergaan. Teleurgesteld druipen ze af richting Koekstad. De mooie camee van mevrouw mag dan antiek worden genoemd en van een gouden rand zijn voorzien, tot een taxatie is het niet eens gekomen. Ook voor haar broche met briljanten wilde de taxateur geen tijd vrijmaken. ,,Hij vond het niks waard. In die zin dat er nauwelijks nog vraag naar is. Probeer het maar op een veiling, gaf hij als advies. En een mooi zilveren beursje van mijn vrouw uit 1920-1930 schatte hij op hooguit 150 euro. Dat viel toch wel tegen.’’

Zelf bracht Fontaine (,,zonder la want ik ben van de arme tak’’) een bijbel met een verhaal mee. Uit 1643 en in Amsterdam gedrukt. ,,Da’s is best bijzonder want Statenbijbels mochten alleen in Dordrecht worden gedrukt. Amsterdam trok zich daar kennelijk niets van aan. De waarde? Tussen de 500 en 700 euro en dat had ik ook wel verwacht.’’

Wie wil weten hoe het met Salvador met de mooie naam, zijn vriend met Chinese beelden en de Boertjes is afgelopen zal tot het voorjaar van 2018 moeten wachten. Pas dan zijn de vandaag (2 oktober) gemaakte beelden in Tussen Kunst en Kitsch op de buis te zien.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

CODA Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!