BreiBoezem nu ook in Beekbergen
Door Carla van Vliet
,,Kom binnen, wil je thee?”, vriendelijk word ik welkom geheten door Ria Lankwarden van Modevakschool Paris, Koningspage 58, in Beekbergen. Samen met Plonia ten Voorde is zij coördinatrice van het uitgiftepunt van de BreiBoezems namens Stichting BreiBoezem. Ook al heb je er nog niet eerder van gehoord, de naam BreiBoezem zegt het al: het is een gebreide boezem. Voor vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie hebben ondergaan is er nu namelijk een alternatief voor de uitwendige siliconen borstprothese: de gebreide borstprothese.
Plonia meldde zich al eerder aan bij de Stichting BreiBoezem, als vrijwillige breister. ,,Al snel kwam vanuit de Stichting de vraag of ik in Apeldoorn een brei- en uitgiftepunt wilde opzetten en het coördineren”, vertelt ze. In haar vriendin Ria vond zij een enthousiaste medestander en sinds februari 2017 heeft Gelderland er een uitgiftepunt bij. Het patroon voor de BreiBoezem, dat de vrouwelijk vorm zo dicht mogelijk benadert, is ontwikkeld in Amerika en via Australië is het sinds 2015 ook in Nederland verkrijgbaar. Aangemelde vrijwillige breisters (boezemvrienden) kunnen, na goedkeuring van een stukje proefbreien en het volgen van een breiworkshop, maandelijks bij Ria terecht. De boezems die af zijn worden ingeleverd en er wordt materiaal voor nieuwe boezems meegegeven. Het breien gebeurt uitsluitend volgens dit speciale patroon. Het 100% katoenen garen, in diverse kleuren, wordt door sponsoren verstrekt. Evenals het vulmateriaal.
Een gebreide katoenen prothese geeft een vrouw haar gevoel van vrouw-zijn weer terug. Het is comfortabel, zacht en licht, voelt daardoor prettig aan tegen de huid. Het kan sneller gebruikt worden na een operatie dan de uitwendige siliconenprotheses, die vaak zwaar, zweterig en plakkerig aanvoelen. Er wordt een vulopening in gebreid waardoor de gebruikster naar behoefte vulling kan toevoegen of weghalen. Met de gebruikte vulling is het zelfs mogelijk met de protheses te zwemmen. Omdat bij een borstbesparende operatie toch een deel van de borst verwijderd wordt heeft Stichting BreiBoezem nu ook een patroon van een DeelBoezem ontwikkeld. Deze vult de bestaande maar beschadigde borst van onderen aan. De gebreide borsten worden gratis verstrekt door de Stichting BreiBoezem. Twee stuks per borst, één om te dragen en één in de was. Na een jaar wordt er een kleine vergoeding voor nieuwe BreiBoezems gevraagd. In 2016 zijn hier al 3500 vrouwen mee verblijd. Het werkt dus echt!
Om in het bezit te komen van deze huidvriendelijk protheses moet eerst contact opgenomen worden met Stichting BreiBoezem. Zij leggen contact met de brei-coördinator van de dichtstbijzijnde regio. In Apeldoorn en omstreken gebeurt dit met Plonia. Zij vraagt om de nodige gegevens, zoals de maat, en geeft de breiopdracht door aan de breisters bij Ria. Als de opdracht klaar is mailt Plonia de aanvraagster dat de bestelling, inclusief wasvoorschrift, opgehaald kan worden in Beekbergen. Bijkomend voordeel van Modevakschool Paris is dat hier gepast kan worden. Soms is de maat niet helemaal goed doorgegeven en kan er ter plekke nog gewisseld worden. Ria voorziet iedereen op geruststellende wijze graag van advies. Omdat het vrouwenlichaam vaak verandert na borstkanker en door protheses, zet zij haar expertise nog meer in door het geven van workshops waarin lingerie en badkleding zelf gemaakt kan worden. Alles om de getroffen vrouw haar zelfvertrouwen weer terug te geven.
Diep onder de indruk sta ik weer buiten. Wat een leed ondergaan sommige vrouwen en wat een fijne hulpmiddelen worden er geboden. Wat vrouwen doormaken met borstkanker is veelomvattend en de BreiBoezems zijn slechts een deeloplossing maar wel een heel belangrijk deel. Alles wat bijdraagt om vrouwen zich weer beter te laten voelen zijn uiteraard welkom. Daarom heb ik veel respect voor de liefdevolle inzet van dames zoals Plonia ten Voorde en Ria Lankwarden. ,,Tot ziens en wel thuis!”, zwaaien zij mij uit.
REACTIES