De Chef van…India Palace

Zaterdag 4 februari 2017

Door Ben Eggermont

Aan de van Kinsbergenstraat nummer 7 is sinds oktober 2016 het Indiaas restaurant ‘India Palace’ gevestigd. Amit Chadha, al zo’n 20 jaar in Nederland, maar geboren in het noorden van India, is de eigenaar en chef van dit tweede Indiase restaurant in Apeldoorn.

Sinds oktober 2016 ben je hier gevestigd, hoe is dat zo gekomen?

,,Ik kom nu uit Zwolle. De laatste 3 jaar heb ik in München gezeten waar ik een restaurant heb gehad. In verband met de familie ben ik teruggekomen naar Nederland. Het heen en weer reizen werd steeds lastiger. Ik heb gezocht naar een leuk pand in Zwolle en omgeving. Daar was alleen niets te vinden en er waren al twee Indiase restaurants. Toen kwam dit pand in beeld, mooi en het centrum en zo ben ik hier gekomen.”

Van wie en waar heb je het vak geleerd?

,,Ik heb geen opleiding gedaan. Van de grond af aan alles in de praktijk geleerd van afwassen met kleine stappen tot chef in mijn eigen restaurant. Ik heb zelf altijd al een passie gehad voor eten, thuis kook ik ook graag. Via mijn moeder heb ik de authentieke Indiase keuken leren kennen. En dat willen we hier ook uitdragen.”

Hoe zou je de Indiase keuken willen kenmerken?

,,De smaken, de geuren en de kleuren van India vind je allemaal terug in het eten. We hebben heel veel soorten kruiden, ook de zogenoemde Ayurvedische kruiden, die zowel voor de traditionele Indiase geneeswijzen als in de keuken worden gebruikt. Elk gerecht heeft zijn eigen smaak door de kruiden. Ik heb ook een aparte kaart voor (kruiden)thee, India is een echt thee-land. Op de achterkant staat een oude Chinese spreuk:‘ Men drinkt thee, zodat men het lawaai van de wereld vergeet.“

India is een heel groot land, bestaan er veel verschillen tussen verschillende regio’s of streken?

,,India heeft dertig provincies en er worden 300 verschillende talen of dialecten gesproken. Elke provincie heeft zo zijn eigen cultuur, taal en eten. Van noord naar zuid en van oost naar west is dat een verschil van dag en nacht. De meest gesproken taal in India is Hindi.”

Aan de Brinklaan zit Moon Sky ook een Indiaas restaurant. Is er in Apeldoorn wel ruimte voor 2 Indiase restaurants?

,,Ik denk het wel. Ik vind het juist mooi. Als er maar een is dan kunnen mensen niet kiezen en weten ze niet wat de mogelijke verschillen zijn. Gezonde concurrentie is altijd beter dan geen concurrentie.”

Waarin onderscheid je je van Moon Sky?

,,Ik ken zijn keuken niet maar hij komt in ieder geval niet uit India, hij komt uit Bangladesh. Dat is sowieso een heel groot verschil. Ik ken India, ik ben er geboren.”

Wat maakt de Indiase keuken zo aantrekkelijk voor de Apeldoornse horecaganger?

,,Ik breng een andere cultuur naar Apeldoorn, andere smaken die ze niet kennen en dat lukt absoluut. Iedereen die hier binnen is geweest is zeer tevreden de deur uit gegaan. En ze komen weer terug. We hebben ook een goede vegetarische gerechten die echt apart worden klaargemaakt. Er zijn veel vegetariërs in India, mijn moeder heeft bijvoorbeeld nooit vlees gegeten.”

Op welk publiek richt je je met name?

,,Iedereen is welkom, maar de meesten zijn 25-30 plus, jongeren komen hier eigenlijk niet, die gaan meer richting McDonald’s.”

Bij Indiaas eten denk ik altijd aan heel heet. Waarom is dat zo gewild in India?

,,Dat klopt niet. De Indiase keuken is niet heet maar kruidig. Ik leg het allemaal uit in de menukaart. Bij elk gerecht staat het vermeld scherp, medium of mild. En de smaak van de mensen is in de afgelopen 20 jaar sterk veranderd’’

Maak je gebruik van sociale media?

,,Ik heb een website waar je kunt reserveren en dat loopt goed. En ik doe het een en ander op Facebook.”

Heb je een favoriet gerecht?

,,Dat is een hele moeilijke en een hele makkelijke vraag. Ik heb drie zonen en die zijn me allemaal even lief en zo gaat het ook met de gerechten.”

Waar hoop je over een paar jaar te staan?

,,Ik verwacht na een paar jaar een goed lopende zaak te hebben hier. De reacties die ik krijg zijn heel goed.”

Meer informatie: Website http://www.indiapalace-apeldoorn.nl/

Facebook http://www.facebook.com/indiapalace2016/

Kip Korma

Mild kipgerecht uit de provincie Kashmir in het Noorden van India. Naar keuze kip vervangen door lamsvlees of groente.

Kip Korma

Ingrediënten

  • 400 gram kipfilet blokjes
  • 2 uien
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 eetlepel kokospoeder
  • 100 ml slagroom
  • 1 theelepel amandelpoeder en cashewnoten
  • 1 theelepel kardemon
  • 1 theelepel tamarik
  • beetje melk en heel klein beetje yoghurt
  • suiker en zout naar smaak

Bereiding

  • Bereiding saus
    • Fruit de uien met de garam masala en pureer deze tot een gladde massa
    • Voeg room en kokospoeder, amandelpoeder, cashewnoten en kardemon toe en breng het geheel aan de kook
    • Voeg naar smaak zout en suiker toe
    • Laat op laag vuur nog 5 minuten suddderen
    • Voeg wat melk en yoghurt toe tot een mooie gladde saus ontstaat
  • Kook de kipfiletblokjes in water met een theelepel tamarik tot de kip gaar is, giet af
  • Meng de saus en de gegaarde kip en breng op temperatuur
  • Serveer het geheel met basmati rijst en garneer het met amandelen en wat noten

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

De chef van

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!