Minder inwoners deden in 2014 beroep op schuldhulpverlening

Maandag 20 april 2015

Door Redactie

Medea Huisman

In 2014 heeft Stadsbank Apeldoorn minder inwoners ondersteund met schuldhulpverlening dan in 2013.

Met 1.018 klanten afgelopen jaar is er sprake van een daling van ruim 10 procent ten opzichte van 2013. Daarnaast heeft Stadsbank Apeldoorn de wachttijd voor schuldhulpverlening weten terug te brengen van 17 tot 10 werkdagen. Tegelijkertijd blijft de omvang van de schuldenproblematiek onder inwoners groot. Dat blijkt uit de evaluatie schuldhulpverlening 2014 die volgende week donderdag door de gemeenteraad wordt besproken.

Met de introductie van de workshop ‘Financieel Actief’ in februari 2014 heeft Stadsbank Apeldoorn in kortere tijd meer inwoners schuldhulpverlening kunnen bieden. Hierdoor is ook de wachttijd bij de Stadsbank verkort. De tweewekelijkse workshops worden georganiseerd  in samenwerking met Stimenz en de vrijwilligersorganisaties Schuldhulpmaatje, de Kap en Humanitas. Klanten kunnen na aanmelding binnen twee weken deelnemen aan de workshop. In 2014 hebben 782 mensen deelgenomen aan de workshop ‘Financieel Actief’.

Bemiddeling

De hulp van de gemeentelijke kredietbank is gericht op het behalen van duurzame financiële zelfredzaamheid van inwoners die moeite hebben om rond te komen met hun inkomen. Bij de bemiddeling van schulden met schuldeisers heeft Stadsbank Apeldoorn in 63 procent van de situaties een regeling kunnen treffen. Na afloop van deze schuldregelingen is bijna 80 procent van de klanten daadwerkelijk schuldenvrij en weer financieel zelfredzaam, waardoor mensen weer het heft in eigen handen kunnen nemen.

Beschermingsbewind

Hoewel het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is gedaald, is het aantal inwoners dat een beroep deed op beschermingsbewind in 2014 fors gestegen. Mensen die door omstandigheden niet zelf hun financiën kunnen regelen, kunnen dit door een bewindvoerder laten doen. Bij beschermingsbewind wijst een kantonrechter een bewindvoerder toe die de financiën verzorgt. Voor de kosten van deze bewindvoerder kunnen mensen een beroep doen op de bijzondere bijstand. De uitgaven daarvoor zijn in 2014 niet alleen in Apeldoorn maar ook landelijk navenant toegenomen. De gemeenteraad heeft in juni afgelopen jaar extra middelen van het Rijk benut om deze kostenstijging op te vangen.

 

Bron: Gemeente Apeldoorn

 

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!