Nieuwsoverzicht Stad Aventus en Felua-groep starten nieuwe Entreeopleiding
Aventus en Felua-groep starten nieuwe Entreeopleiding
Woensdag 10 juni 2015
Door Redactie
Voor mensen die minimaal 16 jaar zijn en geen middelbare schooldiploma hebben, bieden Felua-groep en Aventus een nieuwe Entreeopleiding aan (mbo niveau 1) binnen de Aventus Entreeschool. In een jaar tijd worden de studenten klaargestoomd voor een vak. Daarmee worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Uniek aan deze opleiding is de driehoekssamenwerking: onderwijsinstelling (theorie leren) – werkvoorziening (praktijk leren) – werkgever (werken). Onlangs is een eerst pilot van start gegaan. In deze pilot worden de studenten opgeleid tot assistent installatie- en constructietechniek.
Jan Buijserd, manager van de Aventus Entreeschool: “Door de samenwerking tussen onderwijs, Felua-groep en werkgever, kan het theoretisch en praktisch onderwijs beter inspelen op de vraag van de markt. In deze pilot verzorgt Aventus het theoretisch leren. Felua-groep verzorgt zowel het praktisch leren als het werken. Werkgevers in de regio die willen meedoen, zijn van harte welkom.”
De opleiding is een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dat betekent dat de studenten vooral leren in de praktijk. Naast 3 tot 4 dagen praktijkopdrachten en werken, krijgen ze ook een dag in de week theorieles van een Aventus-docent. Zowel het leren als het werken gebeurt binnen de muren van Felua-groep. De studenten krijgen intensieve en persoonlijke begeleiding, afhankelijk van hun situatie. Ook extra ondersteuning is mogelijk.
Tijdens de opleiding ontwikkelen de studenten werknemersvaardigheden, zoals communiceren met collega’s, samenwerken, afspraken nakomen en veilig werken. Dit leren ze d.m.v. praktijkgerichte opdrachten en stage(s). Daarnaast krijgen ze een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ze leren hoe ze als assistent hun collega’s helpen met allerlei uitvoerende zaken.
Gerrie van Sunder, directeur van Felua-groep: “Na de opleiding kunnen de gediplomeerden doorstromen naar een passende beroepsopleiding en/of een passend beroep. Met het diploma op zak, kunnen ze als beroepsbeoefenaar volwaardig meedoen in de maatschappij. Daarmee is de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind. Dat past bij de doelstellingen van Felua-groep om mensen met een afstand tot werk te helpen aan werk. SW-medewerkers van Felua-groep vormen de eerste pilot- groep in de richting Techniek. Binnenkort volgen meerdere gezamenlijke BBL-opleidingen. Te denken valt aan Entreeopleidingen op het gebied van facilitair en horeca.”
Meer lezen over stad
Redactie
De redactie bestaat uit een eindredacteur, hoofdredacteur, fotografen en een aantal verslaggevers. Zij gaan geregeld op pad om verhalen te maken over onderwerpen die spelen in Apeldoorn. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw restaurant zijn, werkzaamheden aan een straat of dingen waar Apeldoorners graag hun verhaal over kwijt willen.
Berichten van Redactie
REACTIES