De Maand van de Geschiedenis in CODA

Donderdag 1 oktober 2015

Door Redactie

Kom in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis naar CODA; het thema is ‘Tussen Droom & Daad’

Breng een bezoek aan de tentoonstelling Droombruiloft (14 t/m 31 oktober), kom meer over uw familiegeschiedenis te weten tijdens de Apeldoornse dag van de familiegeschiedenis (17 oktober) en bezoek de Wegerif-expositie Arts & Crafts in Apeldoorn (t/m 01.11.2015) 

Droombruiloft: een uniek en persoonlijk inkijkje | 14.10 t/m 31.10.2015 | de Verdieping

Of het nu een dag met koetsen, duiven en een groot feest was of juist klein en intiem: de trouwdag is voor veel mensen natuurlijk een bijzondere dag. CODA Archief presenteert tijdens de Maand van de Geschiedenis de tentoonstelling Droombruiloft. Deze expositie laat aan de hand van historische trouwfoto’s van echtparen die in Apeldoorn getrouwd zijn het veranderende mode- en tijdsbeeld van de trouwdag zien: Wat was mode, wat was gebruikelijk en hoe fungeerde Apeldoorn als decor?

In deze tentoonstelling kunt u zichzelf ook vereeuwigen in een historische trouwfoto. Droombruiloft is van 14 tot en met 31 oktober tijdens reguliere openingstijden te zien op de Verdieping, het verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek. De toegang is gratis. 

Apeldoornse dag van de familiegeschiedenis | 17.10.2015, 11.00-16.00 uur | CODA Archief

Iedereen die nieuwsgierig is naar zijn of haar familiegeschiedenis en hier meer over wil weten, is zaterdag 17 oktober van harte welkom in CODA Archief; de toegang is gratis. Aan de hand van lezingen en presentaties ontdekt u hoe interessant stamboomonderzoek en archiefonderzoek in het algemeen  is. In de ‘Schatkamers’ kunt u onder andere kennismaken met Oral historie en leren kalligraferen. In de schatkamer ’Parels uit het archief’ wordt Agathe Wegerif als het ware tot leven gebracht door het Apeldoornse Vertelgenootschap. Ook zijn er die dag verschillende sprekers: Enkele oud-docenten van de KSG vertellen over het schoolarchief en hun archiefonderzoek naar de Koninklijke HBS in oorlogstijd. Mini van der Zande (voorzitter van de Vereniging Oud Apeldoorn) ligt haar boeiende familiegeschiedenis toe. Volgens de Apeldoornse historicus Reinier Hardonk (1898-1983) waren waterradmolens en molenaars in hoge mate bepalend voor de geschiedenis van Apeldoorn, Beekbergen en Loenen. Henk Weltje vertelt over de genealogie van mensen die hier werkten en de geschiedenis van de sprengen in deze regio.

In het Kenniscentrum kunt u zelf aan de slag in de ‘DigiLounge’: zoek in het Geheugen van Apeldoorn uw eigen familie op en leer hoe u zelf uw eigen voorouder of voorouderlijk huis aan dit geheugen kunt toevoegen. Bij de genealogische verenigingen NGV afdeling Apeldoorn e.o., HCC!genealogie afdeling Apeldoorn en de Vereniging Veluwse Geslachten kunt u terecht voor vragen over stamboomonderzoek. Daarnaast vertellen zij graag meer over de software voor het beheren en bewerken van genealogische gegevens en over de mogelijkheden die internet biedt bij genealogisch onderzoek. Ook kunt u een kijkje nemen achter de schermen in het archiefdepot, de mooiste schatkamer!

Tot slot verzorgt het Apeldoorns Gidsencollectief die dag een wandeling langs Wegerif-panden in de Apeldoornse binnenstad. Kortom: er is 17 oktober veel te ontdekken en te leren over uw familiegeschiedenis.

Wegerif-expositie Arts & Crafts in Apeldoorn | t/m 01.11.2015 | CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum

De Apeldoornse aannemers- en architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de bouwkunst in Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie hier tal van woonhuizen en andere gebouwen ontworpen en/of gebouwd. Deze expositie is nog tot en met 1 november tijdens reguliere openingstijden gratis te zien in CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum.

CODA werkt  voor dit programma nauw samen  met Vereniging Oud Apeldoorn, Apeldoornse Gidsen Collectief, Historisch Vereniging Felua en Erfgoedplatform Apeldoorn.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!