Binnenstad Apeldoorn: samenwerking ondernemers, meer muziek en cultuur

Vrijdag 9 oktober 2015

Door Redactie

© Redactie

Vooral meer samenwerking moet er komen tussen de ondernemers die gevestigd zitten in de Apeldoornse binnenstad. Dat meldt Ton Kunneman, voorzitter van de Stichting Centrummanagement. Wethouder Mark Sandmann gaf in het interview met Apeldoorn Direct onlangs aan dat het centrum een boost moet krijgen, omdat ‘we anders de verkeerde kant opgaan’. Kunneman is het met hem eens: ,,Je ziet duidelijk dat de opkomst van internetaankopen enorm meespeelt. Zo’n opknapbeurt is zeker nodig en ons motto is dat we moeten verleiden, vermaken en verwennen.”

Verbinden

De gemeente Apeldoorn gaat bomen planten in de Hoofdstraat om de binnenstad groener te krijgen en om meer sfeer te creëren en kortgeleden werd een groot deel van de bestrating vervangen. ,,Nu is het onze taak om te zorgen dat de ondernemers meer gaan samenwerken”, vindt Kunneman. ,,En geloof me, dat is soms nog best lastig. Maar het komt nu langzaam op gang.” Hij geeft aan dat hij evenementen in Apeldoorn meer wil verbinden met het centrum. ,,Het moet er gezelliger worden, mensen moeten het leuk vinden om naar de binnenstad te gaan. We hebben een lange weg te gaan, maar op den duur zal er meer cultuur te vinden zijn en bijvoorbeeld ook meer muziek.”

BKA

Kunneman merkt op dat er volgens hem absoluut kansen liggen voor de Apeldoornse binnenstad. ,,Er wordt vaak negatief over gesproken, dat weet ik, maar het kan echt wel. We moeten alles beter verbinden en zorgen dat het een aantrekkelijk en gezellig verblijfsgebied wordt.” Hij verwijst hierbij ook even naar het ondernemersfonds, waar al 2 jaar op gewacht wordt. ,,We hebben daar lang op zitten wachten, maar het gaat er niet meer komen. Wat we nu willen is een binnenstadfonds. Als er dan evenementen zijn, betaalt iedere ondernemer mee, ook de grootwinkelbedrijven en filiaalbedrijven. Zij doen nu vaak niet mee bij grote evenementen en dat zorgt er toch al voor dat 60% niet meedoet. Met een binnenstadfonds zorg je ook dat die ‘freeriders’ meedoen. Plan is dat dit fonds er in 2017 komt, daar is de gemeente nu mee bezig, want dat moet juridisch ook allemaal geregeld worden. Voor 2016 hebben we een overbruggingssubsidie gekregen.”

Hij benoemt dat juist het plan voor een binnenstadfonds de reden is dat vorige week het volledige bestuur van de BKA opstapte. ,,Zij waren het niet eens met dit plan. Ze vinden dat de gemeente niet goed heeft meegewerkt. Overigens betekent het door het opstappen van het bestuur niet dat het hele ondernemersfonds van de agenda verdwenen is. En wij vinden dat eigenlijk ieder stadsdeel een eigen fonds zou moeten oprichten. Dat hoeft elkaar helemaal niet te bijten.”

Koopavond

Behalve het binnenstadfonds, wordt er momenteel ook gesproken over de koopavond, vertelt Kunneman. Sommige winkels zijn namelijk al niet eens meer open op donderdagavond. ,,Bij die donderdagavond hebben sommigen hun vraagtekens bij. Voor de een is de koopavond een goede inkomstenbron, de ander ziet dat klanten steeds meer wegblijven op donderdagavond. Veel kleine ondernemers hebben het al zwaar door de vrije koopzondag, maar ik heb niet het idee dat de donderdagavond minder loopt nu door die koopzondagen. Het is puur het consumentengedrag wat hiervoor zorgt.” Om de kleine ondernemers tegemoet te komen, zorgt de Stichting Centrummanagement ervoor dat grote evenementen zich voornamelijk concentreren op de 1e en 4e zondag van de maand.

Toekomstplannen

,,Voor de komende tijd hebben we veel plannen. Zo willen we flink gaan uitpakken voor de Giro D’Italia. En ook komende Kerst willen we al veel activiteiten organiseren rondom de activiteiten die er dan al zijn, zoals de zandkunstenaar. We willen de Kerst echt in de winkels brengen en er komt waarschijnlijk onder meer glühwein voor de gasten. Maar dit moeten we allemaal nog communiceren met de ondernemers. En ook willen we iets gaan doen met ‘hostess’, die vragen kunnen beantwoorden van mensen.”

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!