‘Van vereniging tot community’, een inspiratieavond van de bestuurdersacademie

Donderdag 4 februari 2016

Door Ben Eggermont

Gerard Oltmans

In een goed gevulde hal van Foenix Kringloop en Reintegratie aan de Vlijtseweg op het voormalige Zwitsalterrein werd woensdag 3 februari de 5de Inspiratieavond georganiseerd door de Bestuurdersacademie Apeldoorn gehouden.

De heer Piet de Kant, lid van het kernteam,  opende de avond met een korte terugblik op de afgelopen 5 jaar bestuurdersacademie en gaf de heer Jans van Foenix de gelegenheid zijn mooie bedrijf voor het voetlicht te brengen zodat iedereen een beeld heeft wie deze avond de gastheer is.

De eerste spreker van de avond is Niels Schut, een jonge enthousiaste nieuwe mediadeskundige die de zaal een inkijkje geeft in een veranderende wereld en welke effecten dat heeft op het leiden van een vereniging. De bakens moeten worden verzet om een traditionele vereniging te laten veranderen van een lid-gedreven organisatie in een klant-gedreven organisatie, van formeel naar informeel en veel flexibeler. Rond de kern van de vereniging bevindt zich een flexibele schil waarin zich potentiële klanten bevinden die diensten willen afnemen op een meer individuele basis. Deze groep kan en zal bijdragen aan het versterken van de vereniging en de nieuwe media spelen daarin een belangrijke rol. Hij illustreerde dit met een aantal voorbeelden uit de sportwereld, met een app een tennispartijtje spelen met wie je wil, waar je wil en wanneer (http://www.netband.nl) en de app voor het maken van wielerafspraken. Voor de team-achtige sporten ligt het iets genuanceerder. Kortom van vereniging naar facilitator, toon ondernemerschap, denk aan profilering.

Alvorens de tweede spreker de heer Jan Kuipers het woord krijgt, mogen de aanwezigen gaan genieten van het optreden van een dansgroep van Tim Koldenhof, een aangenaam intermezzo, dat met een ruimhartig applaus werd beloond.

Het betoog van Jan Kuipers richtte zich met name op de veranderingen die nodig zijn op het individuele niveau van de bestuurder. Op basis van het door hem gehanteerde model hield de aanwezigen voor dat er gewerkt moet worden aan de verandering op het (on)afhankelijkheidsgevoel van de bestuurder; via het JIJ, IK naar het WIJ gevoel dat streeft naar wederzijdse afhankelijkheid. Overwin angsten en ga voor doelen waarin men gelooft, soms tegen de stroom in. Voorts vergeleek hij op zes aspecten de babyboomers (ruim vertegenwoordigt) met de zogenaamde Millenials, daarbij kwamen ter sprake respect, besluitvorming, lol, communicatie, vergaderen en beleid en procedures waarin beide groepen sterk in gedrag verschillen. Kortom ga er voor en dwars door de generaties heen.

Tot slot wilde hij een filmpje laten zien.

Er volgde nog een gezellige nazit waarin nog eens rustig nagepraat kon worden over het gebodene van deze avond.

Bij het verlaten van de zaal kreeg iedere deelnemer het boek ‘Op het tweede gezicht, Foenix kringloop en re-integratie in woord en beeld’ met foto’s van Roelof Rump als aandenken mee naar huis.

 

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!