Nog steeds veel aandacht nodig voor voortijdig schoolverlaten

Vrijdag 1 april 2016

Door Redactie

De landelijke cijfers over voortijdig schoolverlaten (VSV) laten een gestage daling zien van ruim 70.000 kinderen rond de eeuwwisseling tot 25.000 afgelopen jaar. In onze regio Stedendriehoek lijkt de daling te haperen met vorig jaar 607 en dit jaar 608 VSV’ers bij een licht groeiend leerlingaantal van ruim 35.000 leerlingen. Met name de stijging op Mbo-3/4 niveau is opvallend.

,,Een succesverhaal maar eentje waarbij je vooral niet tevreden achterover kan leunen” zo typeert Johan Kruithof, wethouder Onderwijs van Apeldoorn, de cijfers. ,,We zien over de hele linie eigenlijk een gestage daling. We hebben de afgelopen jaren vooral ingezet op de meest kwetsbare groep, namelijk niveau 1 en 2 in het middelbaar beroepsonderwijs. Daar zien we minder voortijdig schoolverlaters. Maar nu stijgt het aantal op Mbo-3/4 niveau. Onze aandacht mag niet verslappen.”

Blijvende inzet nodig
Landelijk is er nu veel discussie omdat het Rijk door een herverdeling van de VSV-middelen, in feite een bezuiniging per volgend jaar doorvoert op het voorkomen van schooluitval. Johan Kruithof: ,,Het zou het kind met het badwater weggooien zijn want als je nu de inzet vermindert, gaat de schooluitval direct weer stijgen. We moeten blijvend hierop inzetten en het liefst nog een tandje erbij zetten. Immers de ruim 600 leerlingen die afgelopen jaar zonder een startkwalificatie van school zijn gegaan in onze regio, vormen de meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Ik wil me juist hard maken dat we ook deze groep verder helpen zodat zij een diploma van voldoende niveau halen en een baan vinden.”

Aanpak VSV
Het succes van de daling van het aantal VSV’ers is te danken aan de inzet van een heel scala aan maatregelen. Van een Digitaal Doorstroom Dossier tot een verzuimprotocol, van verzuimgesprekken op het middelbaar onderwijs tot een Sluitende Aanpak Jongeren. Ellen Marks, lid van het college van bestuur van Aventus, benadrukt het belang van goede samenwerking: ,,En daarbij gaat het niet alleen om de samenwerking tussen de scholen en ambtenaren bij de gemeente en de regio. We vinden ook het betrekken van ouders heel belangrijk. Zij helpen hun kind op weg naar zelfstandigheid. Daarnaast is maatwerk van belang. Ik heb er veel vertrouwen in dat voorbeelden als de Intake Sluitende Aanpak of het Schakelpunt in Deventer veel jongeren met grote problemen gaat helpen bij het zetten van stappen richting een diploma.”

Een plek onder de zon
Hoe verder het aantal voortijdig schoolverlaters daalt, hoe moeilijker het wordt een verdere daling te realiseren. Johan Kruithof: ,,Veel jongeren kunnen we met gerichte aandacht op het juiste pad naar een goed diploma krijgen. Maar laten we ook eerlijk zijn, er zal altijd een groep jongeren zijn die veel problemen heeft en waar een diploma misschien niet haalbaar blijkt. In dat geval leggen we onze focus op een passende plek in de maatschappij. Iedere jongere verdient het mee te doen.”

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!