Voorkomen van een natuurbrand

Woensdag 20 april 2016

Door Redactie

De natuur is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. We moeten doorlopend, maar zeker in de komende seizoenen, goed opletten wat we in de natuur doen. Een natuurbrand kan verwoestend zijn, en zich onder bepaalde omstandigheden zeer snel uitbreiden. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland geeft tips.

Wat kunt u zelf doen?
Gelukkig kunnen we met z’n allen een natuurbrand voor een groot deel voorkomen. 90% van de natuurbranden wordt namelijk veroorzaakt door mensen, bewust of onbewust.

Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand:
– Gooi sigaretten en glas in een prullenbak of neem het mee.
– Parkeer je auto (hete uitlaat) niet in droog gras.
– Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of bij de hulpdiensten als brandweer en politie, maak eventueel een foto of filmpje met kenmerken.
– Maak geen open vuur (BBQ of vuurkorf ) in een periode met een verhoogde kans op natuurbrand. Doof open vuur altijd goed. Kolen van de BBQ blijven lang nagloeien.
– Houd je aan de regels en ga niet van wegen en paden af. Neem eventueel een kaart met routes (gps) mee als je op stap gaat, zodat je je beter kunt oriënteren.

Wat als er brand is?
Wacht hulp niet af, vlucht zo snel mogelijk ver weg en neem anderen mee naar een veilige plek zoals de openbare weg of een groot verhard terrein. Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de brand. Zo is de kans het kleinst dat de brand u inhaalt. Wees extra alert met heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos. Bel 112 om de locatie van de brand door te geven. Let hierbij op herkenningspunten als borden, straatborden, nummers op banken of een ANWB paddenstoel

Kijk voor meer informatie over brandveiligheid op http://www.brandweer.nl/brandveiligheid/

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!