Ik roep ook maar wat over PGB, ZIN en Zorgzwaarte

Maandag 6 mei 2013

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Apeldoorn Direct

Ik was eigenlijk nog niet van plan om een blog te schrijven, maar ja…soms moet je wel.

De hele week worden we al overspoeld met berichten over fraude met het PGB. Helaas worden de mensen die totaal afhankelijk zijn van een PGB en dit ook op een goede manier gebruiken, nauwelijks gehoord. Er zijn echt zoveel voorbeelden te vinden van mensen, gezinnen waren een PGB duidelijk heel goed en eerlijk gebruikt wordt. En waarbij ook duidelijk voorgerekend kan worden dat een PGB dat ingezet wordt om een mantelzorger te betalen, vele malen voordeliger is dan ZIN (Zorg in Natura).

Ook voor mensen die deels Zorg inkopen van professionele zorgverleners zijn de kosten meestal lager dan dat je deze mensen moet opnemen in een Verpleeghuis. En we willen toch juist dat iedereen zo lang mogelijk in zijn eigen omgeving blijft wonen? Ik kan dit soms echt niet meer volgen. En dan heb ik het tnt alleen nog maar over de financiële kant. Omdat dit als het meest belangrijk wordt genoemd. Praktisch en ook emotioneel gezien is het veel beter als bijv de zorg voor een zorgintensief kind thuis kan gebeuren door mantelzorg (ouders). Dit is echt onbetaalbaar. Het zou niet meer dan eerlijk en redelijk zijn om ook deze kant van PGB nu in de Media te laten zien!
En verder blijken deze week diverse PGB-houders opeens een controlebezoek te hebben gehad….Zouden sommige PGB-houders nu ook méér PGB toegewezen krijgen, omdat ze de beschikbare zorg niet volledig benutten? Helaas moeten ook hierin alle goede gebruikers lijden onder de kwaaden…

Ook werd ik op 3 mei weer ‘opgeschrikt” door een bericht dat ook maar ff de Media ingeworpen is. Namelijk een artikel in de Volkskrant met als eye-catcher: “Vraag om zware zorg stijgt explosief.” Omdat ik niet exact weet hoe het zit met de auteursrechten, plaats ik hier geen link naar dit artikel. Volgens de cijfers zou de vraag naar zwaardere zorg (vanaf categorie 5) in de jaren 2009-2012 met 50% zijn toegenomen. Dit blijkt uit de cijfers van CIZ en CVZ. Nu wordt er in dit artikel gesuggereerd dat dit komt doordat patiënten soms ten onrechte worden doorgeschoven naar een hogere categorie. Daarbij ook nog de suggestie dat dit zou zijn omdat mensen dan in aanmerking komen voor een plek in een verzorgings-of verpleeghuis.

Nou, daar kunnen we het dus mee doen. Een uitspraak, zonder gedegen onderzoek. Want zou het ook niet zo kunnen zijn dat de zorgvraag complexer is geworden? Vraag verpleegkundigen in het ziekenhuis maar hoe zij de zorg de laatste jaren ervaren. Verder wordt ook veel ziekenhuis zorg nu verplaatst naar huis. Bijvoorbeeld als een patiënt 6 weken antibiotica via een infuus moet hebben, hoeft niet elke patiënt daarvoor in het ziekenhuis te blijven. En volgens mij hebben we er ook met z’n allen op ingezet om mensen zo lang mogelijk thuis te laten. Want ook al is de vraag naar zwaardere zorg toegenomen, dat betekent niet per definitie dat iedereen sneller naar een verpleeg-of verzorgingshuis kan of wil! Waarschijnlijk zijn er nog wel meer redenen te bedenken waardoor de vraag naar zware zorg is gestegen.

Ik heb een paar jaar als verpleegkundige in de Thuiszorg mogen werken. Soms waren er cliënten die relatief in een lagere zorgcategorie vielen. Maar waarbij je gewoon voelde en zag dat het allemaal net ging thuis. Sommige vereenzamen. Andere vallen regelmatig, wat dan net goed gaat. Of beginnend dementerende die regelmatig ‘s avonds op straat werden aangetroffen en dan weer thuis werden gebracht. Of mensen die onbedoeld medicatie vergeten in te nemen of het gas laten branden. Of bij wie het huis steeds meer bevuilde. Tuurlijk, deze cliënten konden best nog in hun eigen omgeving wonen. Maar het zou ook best een keer kunnen gebeuren dat voor deze mensen een zwaardere zorgcategorie is aangevraagd. Om erger te voorkomen…

Afijn, ik roep en suggereer ook maar wat. Want schijnbaar kan en mag dat allemaal.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!