Weekboek College: “Dat ruimt de gemeente morgen wel op”

Woensdag 27 april 2011

Door Rob Metz

De rommel in het Oranjepark. Ik heb het afgelopen dinsdag met eigen ogen gezien. Ik heb er over gelezen op ApeldoornDirect. Ik heb de foto’s in de Stentor met afgrijzen bekeken. Uitpuilende prullenbakken, etensresten, lege flessen, wegwerpbarbecues, luiers, tijdschriften, plastic zakken…….. ziehier de trieste opbrengst van twee zonnige paasdagen. Als buurtbewoner erger ik mij kapot, als wethouder breek ik mij het hoofd over de situatie. Moet ik hier wat mee, kan ik hier wat mee?

‘Dat ruimt de gemeente morgen wel op’, stond er boven een artikel in de Volkskrant van afgelopen dinsdag. Journalist Sander Heijne beschrijft in het artikel de verloedering van het Vondelpark. Volgens Heijne is er sprake van een veranderende moraal. Het wordt als de gewoonste zaak van de wereld beschouwd dat jij rommel maakt en dat de gemeente het later komt opruimen. “Want daar betalen wij toch voor.”

Apeldoorn is geen Amsterdam, het Oranjepark is het Vondelpark niet maar ik zie wel parallellen. Wat moet ik ermee, wat kan ik ermee? In onze opdracht leegt Circulus zeven dagen per week de prullenbakken in Oranjepark. Medewerkers van de gemeente ruimen het zwerfafval vijf dagen per week op. De dienst THOR en de politiemensen proberen toezicht te houden en spreken bezoekers van het park aan. Moet ik opplussen?  Moet ik er voor zorgen dat Circulus op zomerse dagen de bakken in de parken 3 maal daags komt legen, moet ik medewerkers van de gemeente vragen om ook in het weekeinde het zwerfvuil te verwijderen. Moet ik de Buitenlijn in het weekeinde laten bezetten om bij iedere klacht onze handhavers richting het Oranjepark te sturen?

Natuurlijk, het kan allemaal. Het is echter niet zo dat de vervuiler betaalt. Dat doen wij, dat doet u. Andere optie is om de handhaving te intensiveren. Ook dat kost geld maar misschien dat wij door middel van een bonnenquotum de centen terug kunnen verdienen. Een echt sympathieke optie is het echter niet. Derde optie is om als  overheid terug te treden, de boel de boel laten en daarmee het probleem terug te leggen bij de samenleving.

Ik ben benieuwd naar uw mening.

Rob Metz, wethouder gemeente Apeldoorn

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Oranjepark Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!