Genesis project zakt net niet door het ijs

Maandag 28 maart 2011

Door Stadsmens

Met het live brengen van het Genesis conceptalbum ‘The lamb lies down on Broadway’ neem je als band een flink risico. Niet alleen omdat het muzikaal een erg ingewikkeld stuk is, ook omdat de ‘underground’ sfeer lastig te benaderen is en de theatrale invulling wezenlijk onderdeel uitmaakt van het concept. De vraag is dus of het stuk zonder dat overeind blijft. Ik zag The Lamb eerder, gespeeld door de Canadese Genesis tribute band The Musical box. Deze band beschikt over alle van Peter Gabriel gekregen, originele rekwisieten van de originele Genesis uitvoering. Als muzikant zou ik mij dus twee keer achter mijn oren krabben voordat ik hieraan zou beginnen. Mijn verwachtingen in de redelijk gevulde popzaal van Gigant waren daarom niet zo heel hoog gespannen.

Toch werd ik zo nu en dan blij verrast. De show zag er met authentieke projecties gelikt uit  en het was vooral zanger Roland van der Horst, ook bekend van de Apeldoornse Symphoband Mangrove, die uitblonk. Hij was het die als geen ander wist met zijn stem en presentatie de sfeer van The Lamb te benaderen. Zijn vier begeleiders speelden wat ze moesten maar waren feitelijk niet meer dan begeleiders. Het gevolg was dat Roland de band op sleeptouw moest nemen, het muzikaal erg vlak was en ik had de indruk dat The Lamb hier en daar te hoog gegrepen was. The Lamb is bovendien een verhaal dat in een ruk door gespeeld moet worden. De pauze die de band nam kwam dan ook op een slecht moment. Als je al in het verhaal zat werd je er ruw uitgehaald om er na de pauze niet echt meer in te komen. Voor een deel van het publiek was de pauze ook het moment om niet meer terug te keren.

The Genesis project mag zich gelukkig prijzen met Roland van der Horst als zanger. Zonder hem zou de show niet overeind zijn gebleven en dat lukte nu maar net.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!