Voedsel als medicijn

Zaterdag 15 januari 2011

Door apeldoornextra

Patat is niet altijd ongezond, mits het van onbespoten aardappels gemaakt is die gebakken zijn in verse en schone plantaardige frituurolie en zelfgemaakte mayonaise van verantwoorde eieren. Zo bestaan er nog veel meer fabels. Ook met onze eetkennis is het slecht gesteld.

Zo denken we dat donker brood gezond is en het niet erg is minder groente te eten als je wat meer fruit eet.
Al dat ongezonde eten en minder bewegen heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat een groeiend aantal kinderen gewichtproblemen heeft. Het aantal kinderen met kinderobesitas stijgt. Het overgewicht bij kinderen steeg in de afgelopen 25 jaar met 50 procent en helaas is de verwachting dat er steeds meer kinderen met overgewicht komen. Maar overgewicht is niet het enige probleem. Wat te denken van overduidelijke voedselallergieën (geen gluten, geen noten) en ADHD? Een probleem mogelijk indirect veroorzaakt door allerlei toevoegingen aan voedsel en dranken of ze verergeren het.

Kennis van voedsel
Deskundigen menen dat de vele hoeveelheden aan ‘voedselkennis’ ons soms in de war brengt. Voedsel is steeds vaker bewerkt en soms zelfs helemaal kunstmatig. Het gevolg is niet alleen zwaarlijvigheid, maar ook een reeks van ziektebeelden die bijna direct voortvloeien uit (verkeerde) voeding.

In beweging
Een test onder driehonderd Britse kinderen van 3 tot 9 jaar toonde aan dat toegevoegde kleurstoffen nadrukkelijk invloed hadden op hun gedrag. De ene week kregen de kinderen frisdrank en snoep met kleurstoffen en conserveringsmiddel, de andere week ‘nep’ snoep en frisdrank zonder toevoegingen. Er kwamen nadrukkelijk verschillen naar voren: de kinderen met kleurstoffen en conserveringsmiddel waren drukker en konden zich minder concentreren Dit gold niet alleen voor kinderen met ADHD maar voor iedereen. De onderzoekers stellen dus dat kleurstoffen en conserveringsmiddelen samen leerproblemen kunnen veroorzaken. De ideeën liggen er, maar nog steeds is er geen sprake van een echte beweging in die richting. Dat stemt tot nadenken.

Benieuwd naar wat deskundigen hierover zeggen? Lees dan de laatste ApeldoorNEXTra.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!