Armoede in Apeldoorn in 2023: meer werkenden onder de armen

Donderdag 17 oktober 2024

Door Kevin van Es

In 2023 leefde 2,8% van de inwoners van Apeldoorn in armoede. Dit komt neer op duizenden mensen die moeite hebben om rond te komen, zo valt op te maken uit de cijfers op de site van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Dit percentage ligt iets lager dan het landelijke gemiddelde van 3,1%, maar toont toch de impact van armoede in onze stad. De cijfers, gebaseerd op de nieuwe armoedemeting die CBS, SCP en Nibud hebben ontwikkeld, laten zien dat armoede in Apeldoorn in de afgelopen jaren wel gedaald is, vergelijkbaar met de landelijke trend.

In Apeldoorn leven in december 2023 volgens gegevens van de gemeente Apeldoorn ruim 168.200 mensen, op basis van deze cijfers zou ongeveer 4.710 mensen in Apeldoorn in armoede leven.

Afname

Net als in de rest van Nederland nam het aantal mensen dat in armoede leeft sinds 2018 sterk af. In dat jaar leefde nog 7,1% van de Nederlanders in armoede. Deze daling werd volgens het CBS vooral gedreven door loonstijgingen en steunmaatregelen, zoals de verhoging van het minimumloon en de energietoeslagen in 2022 en 2023. Toch is de situatie voor velen precair: bijna 1 op de 3 armen in Nederland was in 2023 al minstens drie jaar achtereenvolgens arm, wat betekent dat ze langdurig te maken hebben met financiële problemen.

Op basis van de CBS-cijfers staat Apeldoorn niet in de top van gemeenten met de hoogste armoedepercentages, zoals Amsterdam (6,6%) of Rotterdam (6,2%). Hoewel Apeldoorn onder het landelijke gemiddelde van 3,1% zit, bevindt de stad zich qua armoedepercentage meer in het middenveld van Nederlandse gemeenten. Hiermee ligt Apeldoorn dichter bij gemeenten met lagere armoedepercentages, zoals Hilvarenbeek en Oost Gelre, die rond de 1,0% zitten, maar ook niet bij de laagste percentages zoals Rozendaal (0,1%).

Aan de andere kant van het spectrum staan de kleinere gemeenten met de laagste armoedepercentages. Rozendaal scoorde het laagst, met slechts 0,1% van de bevolking die in armoede leeft. Hilvarenbeek, Oost Gelre en Dinkelland volgden, allemaal met een percentage van 1,0%.

Nieuwe methode

In 2023 introduceerden CBS, SCP en Nibud een nieuwe methode om armoede te meten. Naast inkomen wordt nu ook gekeken naar de vermogensbuffer en de werkelijke uitgaven van huishoudens aan vaste lasten zoals wonen, energie en zorg. De armoedegrens voor een alleenstaande ligt op €1.510 per maand, en voor een gezin met twee kinderen op €2.535 per maand. Een huishouden wordt niet als arm beschouwd als het voldoende spaargeld heeft, zelfs met een laag inkomen. Deze nieuwe methode geeft een completer beeld van wie er in armoede leeft in Nederland, en wordt ook toegepast in Apeldoorn.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!