Appel & Ei: Tweedehands Kleding met een Missie in Apeldoorn

Vrijdag 27 september 2024

Door Kevin van Es

In de tweedehandskledingwinkel Appel & Ei in Apeldoorn draait het niet alleen om betaalbare mode, maar ook om duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Janet Schokker (60), bedrijfsleider van de Apeldoornse vestiging, en Tamar Tros (24), winkelmedewerker, vertellen over hun werk en het concept van de winkel.

Samenwerking en goede doelen

Appel & Ei is een franchise met 23 vestigingen door heel Nederland. Deze tweedehands kledingwinkels bevinden zich onder andere in steden zoals Utrecht, Amsterdam, Groningen, en Nijmegen. Elke vestiging werkt volgens hetzelfde principe: klanten kunnen hun kleding inbrengen, waarna zij 40% van de verkoopprijs krijgen. Kleding die niet binnen zes tot acht weken wordt verkocht, wordt teruggestuurd naar de klanten. Als een klant het niet terug wil wordt het via andere kanalen verkocht voor het goede doel.

Een bijzonder initiatief dat door Griet, eigenaresse van zes Appel & Ei-filialen, is opgezet, is Griet’s Oogappeltjes. Deze stichting richt zich op kinderen met een beperking in Oeganda. Janet legt uit: “Als mensen aangeven dat ze hun kleding willen doneren, gaat de opbrengst daarvan naar Stichting Oogappeltjes. De kleding zelf blijft in Nederland, omdat het verschepen van kleding naar Oeganda niet is toegestaan.”

Nadat Appel & Ei zich al jarenlang inzet voor lokale goede doelen, is er nu een landelijke samenwerking gestart met Sheltersuit. Sheltersuits zijn multifunctionele, water- en winddichte jassen die eenvoudig kunnen worden omgevormd tot slaapzakken. Ze zijn ontworpen om mensen die dakloos zijn te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. “Elk filiaal doneert maandelijks een bedrag aan Sheltersuit,” vult Tamar aan.

Van fast fashion naar circulaire mode

Duurzaamheid speelt een centrale rol in de filosofie van Appel & Ei. Tamar benadrukt hoe belangrijk het is om bewuster te winkelen: “De afgelopen jaren is er zoveel kleding geproduceerd dat we letterlijk omkomen in de kleding. Veel van wat binnenkomt, is nauwelijks gedragen.” De kleding die niet meer bruikbaar is voor verkoop en die klanten ook niet meer terug willen gaat naar Drop & Loop, een programma dat onverkoopbare kleding recyclet tot nieuwe producten. “We moeten echt naar een circulair systeem, ook qua textiel en kleding. Het is fijn dat we daar met Drop & Loop aan kunnen bijdragen,” aldus Janet.

Strikte selectiecriteria

Wat Appel & Ei onderscheidt van kringloopwinkels, is de strikte selectie van kleding. “Wij zijn heel kritisch op wat we aannemen. Er mogen geen vlekken, gaatjes of ouderdomssporen in zitten. Bovendien nemen we geen kleding aan die ouder is dan twee à drie seizoenen,” legt Tamar uit. Merken spelen ook een belangrijke rol in de selectie. “We letten op kwaliteit en zoeken altijd naar goede merken. Soms zien we prachtige vintage items binnenkomen, maar die passen niet in ons concept. Dan verwijzen we klanten door naar vintage winkels,” vertelt Janet.

Een winkel voor iedereen

Wat vooral opvalt aan Appel & Ei is de diversiteit in het aanbod. “Of je nu iets van H&M zoekt of een duurder kledingstuk, iedereen kan hier terecht,” zegt Tamar. De prijscategorieën variëren van 10 euro tot zo’n 200 euro, en dat trekt een breed publiek aan. “Jong, oud, mensen met een kleine of grote portemonnee; iedereen kan hier iets moois vinden,” voegt Janet toe.

Ook de uitstraling van de winkel draagt bij aan het succes. “Mensen zeggen vaak dat ze bij ons niet het gevoel hebben in een tweedehands winkel te staan,” vertelt Tamar trots. “Het ziet er fris en modern uit, met nette displays en een goed overzicht.”

Een persoonlijke noot

Voor zowel Janet als Tamar is werken bij Appel & Ei meer dan een baan. Janet: “Ik hou van kleding, maar vooral het concept van Appel & Ei spreekt me aan. Elke dag is weer anders, want je weet nooit wat voor items er binnenkomen.” Tamar, die pas sinds februari bij Appel & Ei werkt, geeft aan dat haar waardering voor kleding is gegroeid: “Ik merk dat ik nu veel meer oog heb voor kwaliteit en materialen.”

Als afsluitende boodschap delen de vrolijke collega’s nog een tip: “Voordat je naar een nieuwe winkel gaat, kijk eens wat er hier hangt. Misschien zit er iets moois voor je tussen. En als je kleding hebt die je niet meer draagt, breng het langs, want iemand anders wordt er vast blij van.”

Meer lezen over kringloop door apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!