Tekorten dreigen voor Voedselbank Apeldoorn: ‘We zijn afhankelijk van wat aangevoerd wordt”
Door Kevin van Es
Vanwege de succesvolle aanpak tegen voedselverspilling in de supermarkten, blijven er steeds minder producten over voor de Voedselbank. Het voedselvoorziening initiatief biedt belangrijke ondersteuning aan mensen met minder financiële middelen, waar ze terecht kunnen voor hun basisbehoeften, zoals koffie, thee en brood. Voorzitter Johan Kruithof (72), tevens oud-wethouder, vertelt meer over de problemen waarmee de Voedselbank te kampen heeft.
De Apeldoornse Voedselbank zorgt voor circa 750 gevulde magen. Daar is natuurlijk flink wat voedsel voor nodig. “Dat kun je wel zeggen,” aldus Johan Kruithof. Tot voor kort kreeg de Voedselbank vrijwel al haar producten gratis via groothandels en supermarkten, zo vertelt Johan: “Supermarkten gaan steeds meer de strijd aan tegen verspilling. Producten die dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, worden tegen een lager tarief in de winkel verkocht. Dus blijft er voor de voedselbank minder over, ik ben er zeker niet kritisch op, maar voor ons is het wel lastig.”
Gevolgen
De gevolgen van het beleid in de supermarkten en groothandels zijn zichtbaar en voelbaar, zo vertelt Johan: “We zijn afhankelijk van wat aangevoerd wordt.” Volgens de voorzitter is er geen touw aan vast te knopen: “Het kan ook zo zijn dat er volgende week twee vrachtwagens met brood aankomen, het is niet te voorspellen.”
De opzet van de Voedselbank is ‘een soort van winkel’, zo legt Kruithof uit: “Mensen kunnen zelf (beperkt) kiezen wat ze in hun voedselpakket willen. Met name de vers- en zuivelproducten worden schaars, waardoor de keuze steeds geringer wordt,” legt Johan uit.
Gevarieerd en gezond
De voedselpakketten zijn goed gevuld. “Niet alleen droogwaren, maar ook zuivel, vers fruit en verse groenten. Een gevarieerd en gezond pakket voor onze klanten samenstellen begint in het gedrang te komen. Of je nu veel of weinig te besteden hebt, iedereen heeft recht op een gezond menu,” legt de voorzitter uit.
De tekorten vangt de Apeldoornse Voedselbank op door bij te kopen, vooral de verse producten. “Dat gaat zolang we de middelen hebben om dat te doen, maar de bodem van de geldpot komt steeds dichterbij.” Voordat die in zicht is, kwam het bestuur tot een beslissing: “We moeten actie voeren en de Apeldoorners hierbij betrekken. Voedselverwerving, maar bovenal gezonde voedselverwerving. De pas gelanceerde Healthy Webshop is een mooi initiatief, afgetrapt door wethouder Werk & inkomen, welzijn en sport, Sunita Biharie.”
Bezoek de webshop en lever een bijdrage aan de gezondheid van alle inwoners van Apeldoorn die het even nodig hebben.