Apeldoorn Perkstad: historisch pand wijkt voor groene misser

Zaterdag 1 juni 2024

Door Gerrit Steenbergen

Apeldoorn staat op het punt een historisch pand, recent gerenoveerd tot een prachtige fietsenstalling, te slopen. Dit pand, een oude werkplaats, is een unieke herinnering aan het industriële verleden van de stad en een fraai voorbeeld van hoe de Hoofdstraat er honderd jaar geleden uitzag. Ondanks de succesvolle renovatie door de gemeente, zal het – zo wordt door de gemeente geopperd in nieuwe plannen – plaatsmaken voor een nieuwe wipkip en een perkje.

Hoewel de vernieuwing van de binnenstad op zich een goed idee is, lijkt de geplande verandering een gemiste kans om iets groots te creëren. In plaats van een indrukwekkende stedelijke ontwikkeling, kiest men voor een kleinschalig groenproject dat mijns inziens niet bijdraagt aan de ambitie van Apeldoorn als stadspark, maar eerder als “Perkstad”.

Zelf een architectonische ruïne creëren is gewoon architectonische kitsch een vormgevingsdieptepunt. Je schept valse schijn waar ieder gevoel van betekenis en schaalgrootte van het pand verloren gaat. Sloop dan maar helemaal, dat is eerlijk. Ben dan ook benieuwd wat de welstandscommissie van dit plan vindt.

Het behoud van de voorgevel, zonder de achterliggende historie, lijkt symbool te staan voor een oppervlakkige benadering. In plaats van het pand te behouden, wordt gekozen voor een idee dat wellicht tijdelijk in de mode is, maar snel kan verouderen. En dan geldt: weg = weg.

Sloop kan positief zijn als het plaatsmaakt voor noodzakelijke verbeteringen, zoals woningen in de binnenstad. Echter, het huidige plan van de afdeling stadsontwikkeling roept twijfels op, gelet op een trackrecord sinds de jaren ’60 van rigoureuze sloop zonder duidelijke visie voor herontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn te vinden van de Koningslijn tot aan de haven, waar gebieden vaak lange tijd braak blijven liggen. De afdeling stadsontwikkeling heeft in het verleden uitstekende nieuwbouwwijken gerealiseerd, maar in het Apeldoornse centrum lijkt de ziel zoek.

Het is tijd voor een meer doordachte benadering: behoud waardevolle panden en ontwikkel projecten die daadwerkelijk bijdragen aan de leefbaarheid en uitstraling van de binnenstad. In plaats van te kiezen voor een tijdelijke oplossing, zou de gemeente moeten streven naar duurzame vernieuwing die recht doet aan Apeldoorns rijke historie en een ambitieuze toekomst.

Meer lezen over column

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!