Tweede editie Royal Light Festival verlicht de stad
Door Kevin van Es
Apeldoorn loopt massaal uit voor de tweede editie van het Royal Light Festival. Dit jaar zijn er tussen Paleis Het Loo en de Apeldoornse binnenstad 12 kunstwerken te zien, van (inter)nationale en lokale kunstenaars. Waar er vorig jaar een vaste route was, zijn er dit jaar geen vastgestelde routes; bezoekers kunnen de kunstwerken in verschillende volgordes ontdekken. Het festival is woensdagavond feestelijk geopend door burgemeester Ton Heerts, tot en met zondag 17 maart is Apeldoorn het decor van de tweede editie van het lichtkunst festival. De toegang is wederom gratis. Producent Out Of The Rat Race (OOTRR) organiseert het festival.
De kunstwerken op de route tijdens het 5-daagse evenement vertellen het verhaal van Apeldoorn, een stad midden in de natuur, met een rijke en koninklijke geschiedenis.
Kunstwerken en kunstenaars
Dit jaar maakt Apeldoorn kennis met kunstwerken zoals ‘The Sky’ van VENIVIDIMULTIPLEX op het Caterplein, de ‘Young Talent Square’ gemaakt door Camiel Mudde, Suzanne van der Veen en Steffi Reimers en ‘Moonburn’, ontwikkeld door Stichting Barstow. De gehele lijst met kunstwerken is te zien op de site van de organisatie, inclusief een stukje informatie over de kunstenaars.
Apeldoornse naam
Naast alle (inter)nationale inbreng, staat er ook een Apeldoornse beeldend kunstenaar op de lijst; Bas Fontein met zijn werk ‘Ligt, Licht, Light’. Vanaf ACEC wordt het nieuwe lichtkunstwerk van de Amersfoortse op de achterkant van CODA geprojecteerd. De inspiratie voor de teksten in het werk haalde Bas uit de Google zoekresultaten van de woorden ‘ligt’, ‘licht’ en ‘light’ in combinatie met het woord Apeldoorn.
Het is voor Bas de eerste keer dat hij meedoet aan het Royal Light Festival: “Vorig jaar was nog een soort ’try-out’, wat goed ontvangen is door het publiek.” De eerste dag van het kleurrijke evenement vorig jaar werd hartstikke goed bezocht, je kon over de hoofden lopen. In de relatie tot kunst vind ik zo’n opkomst bijzonder, alle rondleidingen waren binnen een dag uitverkocht.”
Seizoensstad
De kracht van het evenement zit hem volgens de kunstenaar in verschillende aspecten: “Het festival is goed getimed. Ik woon hier zo’n 12 jaar en wat mij opvalt aan Apeldoorn is dat het een seizoensstad is; wanneer de Apenheul dichtgaan gaan mensen ook dicht. Nu het weer beter word kom ik bij wijze van spreken voor het eerst in maanden de buren weer tegen, iedereen wil weer naar buiten. Daarnaast is het festival gratis, dit maakt het voor iedereen toegankelijk. Ook hebben we natuurlijk een geschiedenis met de Lumido, een licht- en waterevenement dat tot corona jaarlijks plaatsvond in Park Berg & Bos, wat ook megapopulair was.”
Tijdens de vorige editie viel het Bas, in zijn rol als rondleider, op dat de bezoekers vanuit het hele land kwamen: “Ik heb bijvoorbeeld mensen uit Nunspeet, Almere en Breda gesproken. Dat ze de moeite hebben genomen om naar Apeldoorn te komen, is hele goede PR voor de stad.”
Lichtkrant
“Mijn werk is een lichtkrant, net zoals de balk onderin bij CNN met ‘Breaking News’. Je ziet het ook bij een snackbar of dönerzaak, met de aanbiedingen van deze week. Het leek me tof om dat te gebruiken en het bleek dat de achterkant van CODA, de bovenste laag, zich hier heel goed voor leent. Dit zijn zwarte vlakken met perforaties waar lichtere platen achter zitten, het lijken bijna op lampjes. Uiteindelijk heb ik daar een projectie van een lichtkrant opgemaakt. De tekst heb ik laten generen door ‘Google Search’ met de zoektermen: ‘Ligt, Light en Apeldoorn’. Al die input heb ik gehusseld, dan krijg je een hele vreemde zin over Apeldoorn. Het is best groot; 50 bij 3,5 meter, qua oppervlak mijn grootste werk.”
Officiële opening
Tegen 19:00 verzamelen we, wat pers en een flinke groep andere genodigden en geïnteresseerden, ons voor Paleis Het Loo. Burgemeester Ton Heerts verricht de opening van het event, met het aanzetten van het eerste kunstwerk; ‘Ballerina’ van de Italiaanse Angelo Bonello, een grote naam in de lichtkunstwereld. Het kunstwerk toont een virtuele dans, op klassieke muziek.
De burgemeester spreekt, net zoals voor de eerste editie, de hoop en verwachting uit dat het Royal Light Festival een gerenommeerd Apeldoorns festival gaat worden. “We gaan vijf dagen tegemoet met spectaculaire lichtkunstwerken in een mooie ambiance. De route is nog uitgebreider dan tijdens de eerste editie en voert men via de rand van de Veluwe door de binnenstad en langs ons station.”
Tot slot wenst hij de bezoekers ‘een heel mooi wandeling en festival’. Na het aftelmoment en een druk op de klop gaat de Ballerina aan en is het Royal Light Festival officieel geopend.
Vorige editie
Afgelopen jaar vond de allereerste editie van het Apeldoornse lichtkunstfestival plaats. Toentertijd konden geïnteresseerden genieten van zeven kunstwerken. Hoewel het Royal Light Festival het derde lichtfestival in Nederland is, biedt Apeldoorn iets unieks. In plaats van simpelweg kunstwerken met een verhaal op willekeurige plekken te plaatsen, vertellen de werken in Apeldoorn het verhaal van specifieke, belangrijke locaties.
Groene stroom
Het festival straalt niet alleen, maar is ook emissievrij dankzij Bredenoord, partner van Royal Light Festival, die de lichtkunstwerken emissieloos laat schijnen. Dit gebeurt met batterijen met groene energie, een primeur: het is de eerste keer dat een lichtfestival draait op groene stroom. Er is een back-up aggregaat achter de hand, maar de verwachting is dat die niet nodig is.
Route en pendelbussen
Dwaal langs de kunstwerken met de gratis pendelbus. Stap op en af waar je wilt met de comfortabele pendelbussen die continu pendelen tussen Paleis Het Loo, Theater Orpheus en het Stationsplein. De pendelbussen rijden met een frequentie van 15 minuten, waardoor je flexibel bent in je route.
Op donderdag en zondag kun je tot 22.30 uur de werken bekijken, op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur.