Dit is alles wat je moet weten over stemmen in Apeldoorn

Woensdag 8 november 2023

Door Kevin van Es

Niet vier, maar ruim twee jaar na de laatste Tweede Kamerverkiezing mag er weer gestemd worden. Op 22 november vindt Nederland de weg richting de stembussen, maar waar in Apeldoorn kun je je stem uitbrengen, en wat heb je hiervoor nodig? Wist jij bijvoorbeeld dat er in elk stemlokaal een kandidatenlijst met grotere letters beschikbaar is? En dat het tellen van de stemmen openbaar is? Wij hebben een aantal richtlijnen en Apeldoornse stembureaus achter elkaar gezet!

Bepaal mee

Op woensdag 22 november gaat Apeldoorn massaal stemmen. Met jou stem bepaal je mee wie er de komende vier jaar in de Tweede Kamer zitten. Om je stem te laten horen heb je een stempas (deze krijg je thuis gestuurd) en een identiteitsbewijs nodig, deze mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen valt de stempas op de mat. Het adres waarop je op de dag van de kandidaatstelling (9 oktober) officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente je kan stemmen.

Kiezerspas

Als je wilt stemmen in een andere gemeente moet je een kiezerspas aanvragen. Dit kan schriftelijk en mondeling aan de balie van het Stadhuis. Daarnaast kan je online een kiezerspas aanvragen. Dit kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 2023, 12.00 uur. Bekijk deze pagina voor meer informatie over het aanvragen van de pas.

Ben je zelf verhinderd, maar wil je wel een stem uitbrengen? Er zijn verschillende opties om iemand anders voor je te laten stemmen.

Stemmen met een beperking

Ook voor mensen met een beperking moet stemmen toegankelijk zijn. In Apeldoorn zijn alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een beperking. In elk stemlokaal is er een kandidatenlijst in grote letters en een loep met verlichting. Voor mensen in een rolstoel is er minstens één stemhokje met een verlaagd schrijfblad.

Stemmal

Mensen met een visuele beperking kunnen gebruikmaken van een speciale stemmal met audio-ondersteuning. Deze stemmal is te vinden in het stemlokaal Stadhuis. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking kunnen buiten het stemhokje uitleg krijgen van een stembureaulid. Hulp in het stemhokje is niet toegestaan. Mensen met een mentor, bewindvoerder of curatele mogen zelf stemmen. Zij kunnen iemand machtigen als zij niet zelf naar het stembureau kunnen of willen komen.

Alle informatie over stemmen met een beperking is terug te vinden op de site van de gemeente Apeldoorn.

Sluiten

De stembussen sluiten dezelfde dag, om 21.00, weer. Daarna beginnen de leden van de stembureaus met het tellen van de stemmen, de voorzitter is verantwoordelijk voor het verloop van het tellen. Je mag hier overigens bij aanwezig zijn.

De volgende stappen worden gezet bij het tellen van de stemmen:

  • De leden van het stembureau tellen eerst alle stempassen, kiezerspassen en volmachten. Dit aantal is het aantal kiezers dat is toegelaten tot de stemming.
  • Vervolgens openen en legen de stembureauleden de stembus.
  • De stembiljetten worden gevouwen opengemaakt en gesorteerd per lijst.
  • De stembiljetten worden geteld.

Op woensdagavond wordt alleen een voorlopige telling op lijstniveau verricht. Het gemeentelijk stembureau verricht de volgende dag de definitieve telling van de stemmen (per lijst en per kandidaat).

Ook tellen de stembureauleden het aantal blanco en ongeldige stemmen. De voorzitter rekent het totaal aantal uitgebrachte stemmen uit. Dit aantal moet gelijk zijn aan het aantal toegelaten kiezers. Als deze aantallen niet gelijk zijn, wordt van dit telverschil een aantekening gemaakt op het proces-verbaal. Het gemeentelijk stembureau voert de dag daarna extra controles uit. Alle aantallen worden op het proces-verbaal genoteerd. Net als eventuele bezwaren van kiezers.

Wat gebeurt er na het tellen van de stemmen?

  • De gemeente publiceert de processen-verbaal met daarin de aantallen per stembureau op de website.
  • Het centraal stembureau voert een aantal controles uit.
  • Het centraal stembureau stelt tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag en de zetelverdeling vast.

De stembescheiden worden opnieuw beveiligd vervoerd en opgeslagen, totdat de verkiezingsuitslag onherroepelijk is.

Belangrijke informatie

  • Het tellen van de stemmen is openbaar. Iedereen mag erbij zijn.
  • Het tellen wordt uitsluitend verricht door leden van het stembureau en tellers die zijn benoemd of aangewezen door de gemeente.
  • Als je denkt dat er iets niet goed verloopt tijdens het tellen van de stemmen, dan geef je dat aan bij de voorzitter van het stembureau.
  • Je mag het telproces en de stembureauleden niet hinderen.
  • Je mag aantekeningen, foto’s en video’s maken.

Neem voor meer informatie over het tellen van de stemmen een kijkje op de site van de gemeente Apeldoorn.

Locaties

Er zijn volgens de website ‘Verkiezing in Beeld Apeldoorn‘ 90 unieke stemlocaties in de gemeente Apeldoorn, waarvan er 73 in de stad zelf. Hier zijn een paar bijzondere locaties waar je kunt stemmen: Het is weer mogelijk om te stemmen in de Grote Kerk, bij de scheidsrechtersvereniging, het Duivensportcentrum, Station Royaal, ROC Aventus, Moskee Assoena en bij Jeu de Boules Vereniging ’t Zwijntje. Alle stembureaus in Apeldoorn zijn van 07.30 tot 21.00 geopend.

Op deze pagina staan alle stemlocaties in Apeldoorn en omstreken!

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!