Stage in de Stad: plek voor iedereen

Vrijdag 10 november 2023

Door Kevin van Es

Vandaag heb ik stage gelopen bij SPRINT, van A-VISION in Apeldoorn. SPRINT is een ICT-afdeling. Vanuit het kantoor aan de Laan van Westenenk zijn een groep kinderen en jongeren bezig met van alles in de digitale wereld. Van (stiekem) een potje gamen, het bijhouden van de socials tot het coderen van websites: maak kennis met SPRINT!

Ontmoeting

Ik heb zoals gebruikelijk om 09.00 met Dave afgesproken. Dave is begeleider bij SPRINT en heeft mij per mail benaderd om een ochtend langs te komen. Van de term ‘IT-bedrijf’ werd ik niet meteen enthousiast, maar deze speciale opzet maakte mij toch nieuwsgierig. Hoe gaat ontwikkelen samen met programmeren en waar kunnen we het werk van SPRINT van kennen?

Doelgroep

Na een goede kop koffie en een kennismakingsgesprek neem ik wat vragen door met Dave. Waarom werken de trajecten van SPRINT wel voor de leerlingen? Wat is de doelgroep en hoe helpen de begeleiders de jongeren? “Er zitten hier hele jonge jongeren die zijn uitgevallen uit het onderwijs en wat oudere jongeren. Dit is pas sinds een paar jaar zo. Ze hebben vaak al werkervaring en enige affiniteit met IT. We begeleiden ze langzaam naar werk, via het Apeldoorn werkt mee-traject,” vertelt Dave.

Intentie

“Het is goed dat de jonkies hier terecht kunnen, maar eigenlijk moeten ze gewoon naar school. De meeste hebben een normaal en soms zelfs een hoge intelligentie. Maar door trauma’s of andere problemen kunnen ze niet naar school. Voorheen konden we geen onderwijs bieden, tegenwoordig wel. Dit doen we niet altijd zelf, er kan bijvoorbeeld een docent komen van een school die met de jongeren een-op-een gaat zitten. Of we hebben afstandsonderwijs dan begeleiden wij dat, wel met de intentie dat ze teruggaan naar school. Dit moet altijd de intentie zijn, vooral bij de jongsten,” aldus Dave

Is het voor iedere jongere realistisch om een terugkeer naar de schoolbanken te verwachten? “Als iemand 16/17 is en al veel scholen heeft gehad, is dit misschien niet realistisch. In dat geval kunnen we een alternatief traject overwegen. Denk hierbij aan dagbesteding bij ons, je hebt alternatieve scholingstrajecten, een EEGA of REA-traject. Dit zijn trajecten voor mensen die niet naar een normale school kunnen. Zodra ze 18 zijn, kunnen ze deelnemen aan het Apeldoorn werkt mee-traject. Want daar kunnen we wel een opleiding bieden. De gemeente Apeldoorn koopt een opleiding in, die doen ze dan en vervolgens kunnen ze aan het werk,” vertelt Dave.

Verschil SPRINT en school

We bespreken het verschil tussen SPRINT en een reguliere school. Waarom lukt het de leerlingen hier wel? “We bootsen hier een bedrijf na, we zitten ook in een echt bedrijf. De jongeren en mensen van Apeldoorn werkt mee hebben ook tegelijk pauze als de mensen van A-vision. Daarnaast is A-vision een inclusief bedrijf, verschillende mensen hier werken met een afstand op de arbeidsmarkt. We zijn een heel sociaal bedrijf,” aldus Dave.

Het kantoor lijkt meer op een werkvloer dan een klaslokaal, hier is bewust voor gekozen: “We willen het echt laten lijken, het moet als een bedrijf voelen. We geven trainingen in werknemersvaardigheden, sociale vaardigheden die op de werkvloer toegepast kunnen worden. We werken met echte opdrachten van externe opdrachtgevers, om ze te laten wennen hoe het is om te werken in een echt bedrijf. Zodat ze misschien later toch kunnen doorstromen naar een echt bedrijf,” vertelt Dave.

De doelgroep waar Dave en het team mee werken zijn vaak uitgevallen, maar ze hebben vaak wel passie en skills voor IT. “Een jongen kwam niet door het MBO heen, maar hij zat qua IT op HBO-niveau. Sociaal en emotioneel lukt het niet. Dat soort mensen zouden normaal nooit aan een baan komen, omdat ze niet naar een MBO of HBO kunnen en niet de eerste stap kunnen maken. Maar door hier een tijd te zitten en opdrachten te doen leren ze langzaam wennen hoe het is. Daarnaast zit je hier met mensen met dezelfde passie, maar ook met dezelfde valkuilen,” aldus Dave.

Bij SPRINT worden de talenten van de jongeren benoemd, maar de valkuilen ook zeker besproken: “We geven aan waar werknemers op moeten letten als ze iemand in dienst nemen. Sommige voelen zich beter als ze voor een gele muur zitten, anders kunnen ze niet werken. Als wij dat kunnen meegeven aan een werkgever en die kan die faciliteren, dan heb je heel veel aan zo’n jongen.”

Social media

Ik spreek ook met Natan. Hij is helemaal gek van muziek en schrijft regelmatig spots op de website Nieuweplaat. Natan is geboren in Minsk en is al drie jaar lang werkzaam bij SPRINT, hij is verantwoordelijk voor de LinkedIn en Instagram-berichten van SPRINT. “Er was hier eerst iemand voor in dienst. Toen diegene vertrok kwamen ze bij mij terecht, ook omdat ze wisten dat ik schrijven leuk vind.”

Natan beschrijft zichzelf als ‘geen leidinggevend type’: “Hier leveren ze mij iets aan, waar ik verder mee kan gaan. Dat werkt voor mij het beste.” Natan heeft het op meerdere Apeldoornse scholen geprobeerd, en ook zijn diploma behaald, toch voelt de werkvloer beter: “Op dit moment zit ik aardig op mijn plek. Ik ben fulltime met social media bezig.”

Sociaal

Een van de begeleiders is Katja, afkomstig uit Moldavië, is 26 jaar in Nederland. “Op dit moment volg ik de opleiding sociaal werker op het Aventus.” Van IT weet Katja iets minder: ‘het sociale aspect is mijn ding. Zo geef ik ook socialevaardigheidstraining.’ Het is belangrijk dat we de doelgroep persoonlijk leren kennen; iedereen is anders en heeft zijn eigen vorm van autisme. Vanochtend vertelde een jongen hoe blij hij is om hier te zijn, dat geeft zoveel energie. Tuurlijk vraagt het werken met deze jongeren wel eens wat energie, maar je krijgt er zoveel voor terug! Het allerleukste aan mijn werk is als het lukt om iemand te motiveren, en om veel blij gezichten te zien.”

Software developer

Julia stelt mij voor aan Leendert. Hij woont al heel lang in Apeldoorn en zit bij SPRINT vanwege discipline problemen: “Het werken hier voelt als een soort stok achter de deur. Ik weet zeker dat ik iets ga doen. Vanuit hier volg ik een opleiding software developer bij het LOI. Via dit programma probeer ik de weg naar boven te vinden, het afgelopen jaar heb ik al enkele stappen gezet.” Leendert is van jongs af aan al handig met computers, maar heeft zich nooit specifiek met coderen bezig gehouden: “Ik wist wat het inhield en het interesseerde mij altijd al, maar ik had het zelf nog niet eerder gedaan. Vanuit mijn nieuwsgierigheid heb ik toch de keuze gemaakt, dat voelt nog steeds als de beste keuze.”

Leendert slaapt beter en is gelukkiger, zo vertelt hij. “Ze houden hier echt rekening met je. Als het even niet gaat begrijpen ze dat beter dan wie dan ook. Het tempo is lager dan op school en je werkt met lotgenoten, waar iedereen zijn eigen verhaal heeft.”

Ontwikkelen op eigen tempo

De jongeren bij SPRINT krijgen de kans om zich rustig te ontwikkelen, omringd door leeftijdsgenoten met dezelfde kwaliteiten en valkuilen. Samen met de begeleiders lijkt het haast op een echte werkvloer, als het dat al niet is. Er wordt hard gewerkt en er is zeker ruimte voor gezelligheid.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!