In beeld: Imca Schoots probeert als stadsfotograaf haar beleving van Apeldoorn te vangen

Zaterdag 2 september 2023

Door Aefke ten Hagen

Imca en ik spreken met elkaar af in het park de Maten in Apeldoorn. Eigenlijk vinden we het meer een bos. Het is een bijzonder groot park met veel bomen. Allemaal met hun eigen verhaal. Vandaag horen we het verhaal van stadsfotograaf Imca Schoots: “Vanaf het moment dat ik een open dag bezocht, wist ik dat fotografie mijn passie is. Iemand anders gaat naar een psycholoog om over zijn gevoel te praten en ik pak mijn camera en ga bomen fotograferen. Dat is wat ik doe.”

Over Imca
Geboren in en op: 19 januari 1973
Verliefd, verloofd, getrouwd: verliefd op Mark. Imca heeft twee kinderen (Dain van 19) en Mika (van 16) met Eerik.
Raakt geïnspireerd door: Dingen die ik ontdek in het leven die mij inspireren om te gaan fotograferen.
Hekel aan: Onechtheid. Ik bewerk mijn foto’s ook nauwelijks. Ik raak geïnspireerd door alle kleine en grote dingen die ik in het dagelijks leven tegenkom”

Ook al is Imca lang niet altijd in Apeldoorn, deze stad is wel haar basis. Hier wonen haar kinderen, hier staat haar bed. Verder houdt onze stadsfotograaf steeds meer van Apeldoorn. “Hier zijn zoveel mooie plekken die ik niet zou vinden als ik niet zou fotograferen. Bovendien is mijn camera de sleutel tot plekken waar ik anders nooit zou mogen komen. Ik ben ooit intens geraakt door een leegstaand ziekenhuis. Ik voelde alles wat er hing, leven en dood en alles wat daar tussen bestaat. Mijn mede-fotograaf en ik zijn toen een project gestart. Dat is wat ik eigenlijk altijd doe. Ik start projecten op als ik iets wil uitzoeken. Als ik niet goed in mijn vel zit bijvoorbeeld, dan pak ik de camera en ga fotograferen. Ik word daar rustig van en krijg daardoor ook meer inzicht in mezelf.”
Het valt me inderdaad op dat Imca in projecten praat als ze het over zichzelf heeft. De passie voor fotograferen is er niet altijd geweest. Als kind schoot ze wel rolletjes vol, maar dat waren kiekjes en nog geen gepassioneerde kunstwerken. De stadsfotograaf vertelt verder: “Ik werkte bij De Sting en was verantwoordelijk voor de aanname van personeel. Op een gegeven moment werd ik moeder en was het werk bij de Sting niet meer te combineren met thuis. Toen kreeg ik een brief van iemand die graag bij ons wilde werken om zijn opleiding tot fotograaf te bekostigen. En toen wist ik het. Ik wilde fotograferen. Daarom ging ik naar een open dag en daar ging een vuurtje branden. Ik stopte meteen bij De Sting. Maar ik ben niet een fotograaf die in opdracht werkt. Ik werk vanuit mijn hart, vanuit het voelen. Ik zoek dus naar projecten die daar bij passen.’

Als ik niet goed in mijn vel zit bijvoorbeeld, dan pak ik de camera en ga fotograferen.

Bijzondere beroepen

Imca vertelt met verve over haar projecten. In samenwerking met RTV Apeldoorn maakt Imca op dit moment een item van 10-minuten film over een persoon uit Apeldoorn. Dit gaat om mensen die in Apeldoorn nog niet echt gezien worden, maar een heel bijzonder beroep hebben en hier met passie voor gaan. Dat gaat om een danser, een chef-kok, een disc jockey, een kunstschilder, een meester boekbinder, een lithograaf, een boomspecialist en een fotograaf. ”RTV Apeldoorn interviewt hen en zij brengen in beeld hoe ik een portret schiet van die persoon. Deze portretten worden vanaf 5 september dit jaar om de week gepubliceerd op YouTube en Apeldoorn Direct, “vertelt Imca enthousiast. Volgend jaar wordt het jaar afgesloten met een expositie in CODA.

Bomen voor jou!

Imca heeft een warm hart voor bomen, ‘omdat ze ons gevoel weerspiegelen.’ En Imca zou Imca niet zijn als ze daar niet weer een heel bijzonder project bij bedacht heeft. Haar creativiteit is door de gemeente Apeldoorn omarmd en ook door Apeldoorners erg werd gewaardeerd. Het unieke kunstproject ‘Bomen voor jou!’ verbindt Apeldoorners namelijk met hun favoriete bomen. Imca: “‘Bomen voor jou’ is een openlucht-expositie van vijf houtkunstwerken is het resultaat van de gelijknamige fotowedstrijd, waarin inwoners hun favoriete boom en een persoonlijk verhaal konden delen. De expositie begint op 22 september bij de Bronkerk in Ugchelen en gaat daarna naar meerdere locaties. Het idee is dat Apeldoorners hun favoriete boom en hun persoonlijke verhaal hierbij delen. Die uitdaging lanceerden gemeente Apeldoorn en Imca Schoots afgelopen mei met de fotowedstrijd ‘Bomen voor jou’. Aan die oproep werd door inwoners flink gehoor gegeven, want maar liefst 100 inzendingen zijn bij de jury op tafel gekomen. Ongeveer de helft daarvan is nu geselecteerd voor een openlucht expositie. Houtkunstenaar Tjerk Steenbergen ontwierp voor deze foto’s en teksten vijf unieke houtkunstwerken. Deze worden getoond in een reizende expositie die 22 september tussen 15:30 en 17:30 uur wordt geopend door wethouder Cultuur Peter Messerschmidt op het terrein van de Bronkerk in Ugchelen. Daarna reizen de kunstwerken tot en met december door verschillende wijken en dorpen van Apeldoorn.”

Elke twee weken op bezoek bij een boom

“Er zijn zoveel bomen met een verhaal”, vertelt de stadsfotograaf. “Achter ons staat een Amberboom. Die is hier geplant ter nagedachtenis van Eric, een man die in het Matenpark in de groenvoorziening werkte. Hij overleed aan kanker toen hij 40 was. Zijn collega’s hebben toen een boom voor hem geplant in dit park. Ik fotografeer deze boom elke twee weken. Dat vind ik bijzonder. Je ziet de veranderingen in de seizoenen. De takken die kaler worden in de winter. Dat vind ik mooi. Zo vind ik een boom ook het mooist. Naakt.”

Bomen zijn als een spiegel voor me.

De echtheid van foto’s

“Eigenijk ben ik geen fotograaf, maar een kunstenaar”, vertelt Imca. “Ik bewerk mijn foto’s nauwelijks en ik fotografeer niet wat ik zie, maar wat ik voel.” Toen het een tijd niet zo goed ging met Imca, trok ze er dan ook op uit. De natuur in. “Dat werkt echt helend”, vertelt de stadsfotograaf. Bomen zijn als een spiegel voor me. Een spiegel van stemming en gevoel. “Dat helende dat de natuurlijke omgeving van Apeldoorn me geeft, vind ik niet in een grote stad.” Volgens Imca is Apeldoorn volop in beweging. “Het stedelijk gebied van Apeldoorn breidt uit,” vertelt ze. Vergeleken met 20 jaar terug is er zoveel veranderd in Apeldoorn. Bovendien is Apeldoorn een Smart City, en dat zegt ook wel dat Apeldoorn in beweging blijft. De mensen, de natuur – en natuurlijk vooral de bomen – en de verstedelijking weerspiegelen mijn beeld van Apeldoorn”.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!