Kijk op de Wijk: Schoolstraat

Vrijdag 11 augustus 2023

Door Jos Jansen of Lorkeers

Een straat tussen de Vosselmanstraat en Asselsestraat. Vast genoemd naar een school die hier ooit stond. Maar waar stond die school dan? En moet, nu de school weg is, de naam van de straat niet “Schoolweg” worden?

Vroeger hadden scholen geen naam maar een nummer. De school in de Schoolstraat heette “2e Christelijke School”. De plek was op de hoek van de Vosselmanstraat, op toenmalig huisnummer 32.

Nadat de school gesloten was kreeg het gebouw een heel ander doel: Gigant, poppodium en filmtheater, was hier tot 1997 gevestigd. Nu wereldberoemd, toen in de Gigant: U2, UB40, Simple Minds en Nirvana speelden op deze plek. En nu? Nu staan er een vijftal woningen in een rijtje.

Als je nu door de straat fietst krijg je een heel afwisselend beeld. Het genoemde rijtje, tegenover een bedrijfspand met daarvoor een ruime parkeerplaats. Iets verderop een “echt Apeldoorn huussien met gebroken kap”. En een rijtje huizen dat in 1989 hier kwam te staan.

En op ene hoek van de Asselsestraat – Schoolstraat vindt je een restaurant: pizzeria Bianco. Op de andere hoek is een stomerij: gevestigd: Apart Kledingreparatie & Stomerij. Beiden zitten niet echt aan de Schoolstraat maar aan de Asselsestraat.

Fietsen door deze straat is gemakkelijk. Maar je moet wel een beetje opletten want in de straat zit een “knip” door een aantal paaltjes. Waarschijnlijk zijn deze geplaatst om te voorkomen dat de weg als een sluiproute tussen Asselstraat en Vosselmanstraat gebruikt gaat worden.

Het is een rustige straat en toch lekker in het centrum: volgens mij dus een aangenaam plekje om te wonen.

Voordat ik een stukje schrijf ga ik soms googelen en zoeken op delpher.nl: “wat gebeurde ooit in deze straat”. En dan blijkt: er waren ooit heel veel verschillende zaken gevestigd. Zo waren hier gevestigd: een winkel voor allerlei accessoires voor dameskleding annex “chemische wasserij” (voorloper van een stomerij), een winkel voor thee en ook een kleermakerij.

Maar er was ook een onderkomen voor “Algemeene werklieden-vereeniging  “Werkmansnut” . Dit was een gebouw voor vele doeleinden geschikt:  er werden toneelstukjes opgevoerd, de “instituering van de Chr. Geref. Kerk van Apeldoorn” vond er plaats en een architect (J. Wijn) gaf daar tekenlessen. Nadelen van dat googelen is wel dat ik al snel op allerlei zijpaden terecht kom. “Wat was dat Werkmansnut voor vereniging”, waar zit die Chr. Ger. Kerk nu? Mijn nieuwsgierigheid wordt bevredigd maar praktisch nut heeft het natuurlijk niet. Maar leuk vind ik het wel. En eerlijk gezegd maakt het zoeken naar “nutteloze feiten” over straten en (ver)dwalen door de geschiedenis van Apeldoorn het schrijven van de blog nóg leuker.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!