Beroemde Apeldoornse beelden verdwenen

Woensdag 31 mei 2023

Door Kevin van Es

Ken jij de weg in het Apeldoornse Stadspark Berg en Bos? Dan zijn de beelden van de vier spelende kinderen, vlak bij de ingang van de Apenheul, je vast en zeker bekend. Al ongeveer 60 jaar verwelkomen ze de bezoekers van het park, al spelend met hun vlieger, diabolo, touw of stelten. Helaas zijn drie van de vier beelden beschadigd en uit het park meegenomen. Jasper van der Graaf is directeur bij ACEC en baalt enorm van de plotselinge verdwijning.

Veiligere locatie

Oudere inwoners van de stad kennen de beelden wellicht nog van hun tijd in het Sprengenpark. Ook hier waren de beelden niet veilig voor vandalen. Juist vanwege die reden verhuisden de ‘spelende kinderen’ in 1988 naar Stadspark Berg en Bos. Omdat het park ‘s avonds haar poorten sluit leek dit een veiligere locatie, maar niets bleek minder waar. Helaas ging het dit Pinksterweekend ook op de nieuwe, veilige locatie mis. Het vierde beeld, van het kind met de stelten, is blijven staan. Deze is wel beschadigd en zal de komende periode in de opslag worden hersteld. “Het brons-roof in Apeldoorn ligt relatief laag, een hele hoop kunstwerken zijn beschermd op verschillende manieren, denk hierbij aan chips en camerabeveiliging,” vertelt Jasper. Volgens de directeur van ACEC bestaat de kans dat we de beelden niet meer terug zien: “In deze gevallen is die kans helaas vrij groot.”

De makers

De beelden zijn als viertal samengebracht, omdat de stijl en materialen op elkaar aansluiten. Twee beelden zijn gemaakt door beeldhouwer Bram Roth, de overige beelden komen van de hand van beeldhouwer en bronsgieter John Grosman. “Apeldoorn heeft een grote collectie kunst in de openbare ruimte. Deze beelden horen bij de start van de collectie. Zo’n collectie gaat al decennialang mee en is onderdeel van het totale publieke kunstbezit in Apeldoorn,” aldus van der Graaf. De directeur van ACEC benadrukt het belang van de openbare kunstwerken van de stad en ziet de verdwijning als ‘een flinke aderlating voor de stad, het park en de kunstliefhebber.’ Volgens Jasper zijn de beelden verzekerd, maar is de lokale waarde onverzekerbaar: “deze waarde is niet te taxeren en onderdeel van de identiteit van de stad.”

Op de Instagram-pagina van de Gemeente Apeldoorn staat een bericht over het verdwenen kunstwerk. Op Geheugen van Apeldoorn vind je meer informatie over het kunstwerk.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!