Koninklijk werkbezoek Koningin Máxima aan Apeldoorn
Door Kevin van Es
Wat doet de Koningin van Nederland op een dinsdagmiddag in Apeldoorn? Hare Majesteit was aanwezig op het ROC Aventus, hier kreeg zij uitleg over drie schuldhulpmethoden van SchuldenlabNL. Het gaat om de methodes: ‘Hoe word je rijk?’, Over Rood en Plinkr.Hub. De methoden richten zich op respectievelijk financiële educatie, ondernemers, jongeren en mensen die in bewindvoering zitten. Apeldoorn werkt samen met SchuldenlabNL aan financiële educatie, ondernemerschap en bewindvoering. Ook burgemeester Ton Heerts was aanwezig.
Een schuldenzorgvrije toekomst
SchuldenlabNL is een onafhankelijke stichting met één doel: Nederland schuldenzorgvrij maken. Dit hoopt de stichting te bereiken door hun visie, lokaal, beproefde en effectieve projecten en programma’s die gericht zijn op het voorkomen en bestrijden van (problematische) schulden op te schalen. Op die manier voorkomt de stichting versnippering van initiatieven op het gebied van armoede en schulden.
Hoog bezoek
Je ontvangt natuurlijk niet iedere dag een lid van de Koninklijke familie in je stad, maar hoe groot is de kans dat je Hare Majesteit tegenkomt onderweg naar de les Nederlands van 12.10? Voor leerlingen van het ROC Aventus, aan de Laan van Mensenrechten, kwam deze gedachte afgelopen dinsdag wel heel dicht bij de realiteit. Rond 11.50 arriveerde de Koningin bij de school voor het middelbaar beroepsonderwijs en Vavo. Enkele leerlingen stonden al filmend te wachten op een glimp van Hare Majesteit. De plotselinge scherpte onder de beveiligers verraadde genoeg: de auto, met daarin Koningin Máxima, reed het terrein van het ROC op. Ze stapte breed glimlachend uit de wagen en schudde een aantal handen, waaronder de hand van de burgemeester.
Ontspannen begin
Het werkbezoek werd afgetrapt door de directeur van SchuldenlabNL, Sadik Harchaoui. Hij kwam met relevante informatie over de stichting, het belang van hun werk en zijn ervaringen met Apeldoorn. Zo vertelde hij het gebied waar ROC zich bevindt alleen te kennen als grasveld, prima toevoeging. Zijn interessante verhalen, met een portie humor, zorgden voor een ontspannen begin van de middag.
Money Start
Daarna was het woord aan Loes van Geffen, van Money Start. Hun ‘core business’ is schuldpreventie. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat jongeren in de schulden komen na hun 18e verjaardag. Loes vertelde de zaal, volgepakt met pers en andere belangstellende, over het belang van de stichting en hun manier van werken. Ook legde ze enkele methodes uit.
“Rijk worden is geen schulden maken.”
– Loes van Greffen, Money Start
Over Rood
Na het betoog van Loes, kreeg Over Rood directeur Peter van Bergen het woord. Overrood is een vrijwilligers organisatie, met volgens Peter een: “Mooi en ervaren team.” Over Rood is rond 2012 begonnen met het helpen van ondernemers met schulden. Peter vertelde enkele inspirerende verhalen over zijn werkzaamheden. Afsluitend ging het woord naar Niels Pel van Plinkr.Hub. Hij liet aan de hand van statistieken en data, een aantal feiten zien over schulden en schulddragers in Nederland.
Een open kringgesprek
Afsluitend sloot Máxima aan bij een kringgesprek tussen enkele jongeren. De jongeren deelden hun ervaringen over schulden, bewindvoering en de financiële verandering wanneer je 18 wordt. De Koningin vroeg door op de verhalen van de jongeren. “Wat heb je geleerd van je fouten? Hoe ga je ermee om? Wie heeft je geleerd hoe je met je geld omgaat?”, dit is slechts een greep in het aantal vragen die Hare Majesteit op de kinderen ‘afvuurde’. De Koningin kwam betrokken en geïnteresseerd over en beschikte over aardig wat parate kennis. Het gesprek was op menselijk niveau.
Onder de indruk
De jongeren waren, misschien wel logisch, onder de indruk van de speciale aanwezigheid in hun klaslokaal. Grappend zegt de Koningin: “Jullie hebben altijd een grote mond, maar niet als de Koningin er is.” Tijdens het luisteren naar de verhalen valt het op dat de Koningin alle jongeren probeert te betrekken in het gesprek: “Ik wil nu een antwoord horen van iemand die ik nog niet heb gehoord”. Ook vertelt Máxima een persoonlijke financiële ‘blunder’. Zo downloadde ze ooit films in het buitenland, maar vergat ze haar mobiele data uit te zetten. Afsluitend krijgen de jongeren een certificaat met informatie, financiële tips en contactgegevens voor hulp. De groep én Máxima maken een groepsfoto en nemen afscheid van elkaar, waarna Hare Majesteit zich naar een andere ruimte in het ROC verplaatst.
Persoonlijk verhaal
Het laatste onderdeel van het werkbezoek van de Koningin was een gesprek de diepte in. Vergezeld door burgemeester Ton Heerts, wethouder Sunita Biharie, enkele ervaringsdeskundigen en begeleiders gaan de partijen met elkaar in gesprek. Wat doen we nu? Hoe kan dit beter? Een van de ervaringsdeskundigen was Lisa, ze stond van haar 18de tot haar 20ste onder bewind. In haar tienerjaren heeft ze hier aardig wat negatieve gevoelens aan overgehouden: “Al mijn vrienden gingen stappen, maar ik kon niet mee. Ik kon leven van 15 euro per week.” Met de hulp van de professionals heeft ze veel stappen gezet, mede door de ‘leuke opdrachten’: “Ik leverde de opdrachten altijd dezelfde dag alweer in, zo leuk vond ik het.” Lisa vertelt dat ze tegenwoordig een eigen bedrijf heeft, waar ze nog dagelijks de lessen die ze heeft geleerd in mee kan nemen.