Uitbreiding en verbouwing van Paleis Het Loo toont de geschiedenis waardevrij

Vrijdag 14 april 2023

Door Nikki Vredenberg

Na vijf jaar opent Paleis Het Loo zijn deuren op 22 april na een unieke verbouwing. Het paleis heeft ruim 5000 m2 aan uitbreiding gekregen onder het voorplein. In het vernieuwde Paleis Het Loo zijn nieuwe ruimtes voor zowel vaste als tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe bezoekersfaciliteiten. 

Het ontwerp

De uitbreiding, die zich recht onder het voorplein van het paleis bevindt, is ontworpen door Dikkie Scipio van KAAN Architecten. Het eigentijdse ontwerp is geïnspireerd op de plattegrond en symmetrie van het paleis en de foyer fungeert als verbinding tussen de moderne uitbreiding en het historische paleis. 

Een ruimtelijke verbinding 

Hoewel de ruimte zich onder de grond bevindt, voel je dit als bezoeker niet. De ruime foyer is verlicht met het daglicht dat door een deel van de fontein op het plein schijnt. De weerspiegeling van het water voegt een extra dimensie toe. De ene kant van de foyer is de ingang tot de permanente tentoonstelling “De Oranjes” en de andere kant leidt naar de tijdelijke tentoonstelling Meesterwerk.

Tijdreizen met de Oranjes

De permanente tentoonstelling De Oranjes neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd. Deze presentatie gaat over de geschiedenis van het Nederlands koningshuis en de rol binnen Nederland en daarbuiten. Bezoekers kunnen met behulp van topstukken, videobeelden en animaties het verhaal achter de kleur oranje en de koninklijke familie ontdekken, van Willem van Oranje tot Amalia. Renske vertelt dat de scheiding tussen het openbare- en privéleven van de families hier ook een rol in speelt. “Na de tijdreis loopt de bezoeker naar boven om meer te leren over de privélevens van de families en de druk die er eigenlijk al vanaf de geboorte op de leden van de familie ligt.” 

Klaar voor de toekomst

De eerste tijdelijke tentoonstelling, Meesterwerk, toont de bezoekers het verbouwingsproces van de uitbreiding en de renovatie van het paleis. De wanden hangen vol foto’s van het voorplein in verschillende fases in het bouwproces door de jaren heen. 

Renske Ek was onderdeel van het projectteam dat deze tijdelijke tentoonstelling heeft samengesteld. Ze vertelt het hoe trots ze is op het resultaat: “Ik ben zo blij met hoe het is geworden. De zalen bieden, mede dankzij de hoogte, veel ruimte voor moderne kunst. Daarnaast hebben we het hoogste duurzaamheidslabel dat je kunt behalen.” Op de foto’s in de tentoonstelling is te zien hoe het voorplein jarenlang een metersdiepe bouwplaats is geweest, iets wat nu moeilijk voor te stellen is. 

Oranjebloesem

Verbonden aan de ‘making off’ vinden bezoekers het kunstwerk Oranjebloesem van Linda Nieuwstad. Haar sculptuur verbeeldt de vernieuwing van Paleis Het Loo waarbij bezoekers het kunstwerk kunnen bekijken, voelen en zelfs ruiken. Nieuwstad liet zich inspireren door een schilderij uit de collectie van Paleis Het Loo, ‘Vivat Rex’, geschilderd door Elias van den Broeck. 

Het kunstwerk van Nieuwstad is een duurzaam ontwerp en is onder andere gemaakt van restanten behang van Paleis Het Loo en hergebruikte vrachtwagen zeildoeken. Renske vertelt hoe geur en geluid bijdragen aan het vernieuwde Paleis Het Loo: “In deze ruimte hoor je Paleis Het Loo, zowel binnen- als buitengeluiden. Door de soundscape hoor je in elke hoek van de ruimte een ander geluid en als je er onderdoor loopt, ruik je zelfs de geur van het Loo.” Deze geur heeft geurontwikkelaar Sebastian Fischenich met de medewerkers van Paleis Het Loo ontwikkeld. 

De heropening 

Renske vertelt dat het paleis klaar is voor de toekomst: “We zijn alweer op zoek naar de volgende tijdelijke tentoonstellingen die we kunnen laten zien, maar ik hoop vooral dat de mensen langskomen.” De medewerkers zijn erg benieuwd naar de reacties op de uitbreiding en kunnen niet wachten om de bezoekers te verwelkomen op 22 april, de dag na de heropening in aanwezigheid van koning Willem-Alexander op vrijdagavond 21 april. 

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!