Ook Apeldoornse chauffeurs van het streekvervoer gaan staken
Door Kevin van Es
Een groot gedeelte van de RRReis busritten in Apeldoorn vervalt komende week wegens een landelijke staking in het streekvervoer, dat meldt vakbond CNV. De staking wordt ingezet omdat werkgevers van de ontevreden RRReis- chauffeurs niet hebben gereageerd op een ultimatum van de vakbond. Kees de Vos is woordvoerder van het CNV en vertelt dat er te weinig verbetering werd aangeboden in het laatste voorstel vanuit de werkgevers: “Om die reden hebben wij gekozen voor een staking. 97% van onze leden heeft hiermee ingestemd,” aldus de Vos. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs.
Reden voor de staking
De staking is gericht op een aantal punten. Ten eerste willen ze dat de werkdruk op de werknemers verlaagd wordt. Deze ligt volgens hen al jaren hoog, mede vanwege veel uitvallen en ziekteverzuim. Ook staken ze voor een verbeterde ouderen regeling. Een groot deel van de werknemers op leeftijd houdt het werken in het openbaar vervoer niet vol en stopt eerder. Dit komt zowel door de hoge werkdruk als op de drukke lijnen die ze rijden. Ten slotte wordt er gehoopt op een loonsverhoging voor de werknemers.
Eén van de stakers is de Apeldoornse Dirk Groeneveld. Hij is al ruim 32 jaar beroepschauffeur en was 12 jaar lang voorzitter van de ondernemersraad in IJssel Vecht. Hij rijdt voor de reisorganisatie Hermes, na jarenlang voor Keolis gereden te hebben. Volgens Groeneveld is salarisverhoging niet de belangrijkste reden voor de staking: “Waar het ons nu omgaat is dat de werkdruk hoog ligt en nieuw personeel is moeilijk te vinden. Dit is natuurlijk in meerdere sectoren zo, alleen de werkgevers lopen al jaren achter de feiten aan. Ze steken al jaren geen moeite meer in het laten zien hoe aantrekkelijk het kan zijn om voor hun organisatie te werken.”
Effectieve manier
De Vos vertelt dat ze ook hebben nagedacht over sympathiekere manieren om hun punt te maken, zoals het gratis vervoeren van reizigers. Die acties zijn door een rechter verboden waardoor dat geen optie is. De Vos is zich ervan bewust dat een landelijke staking complex is omdat vele reizigers afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en verklaart: “Mede hierom hebben wij de staking ruim van tevoren aangekondigd. Gedurende de recente stakingen werden er via sociale media mooie alternatieven opgezet. Twitter-gebruikers riepen de volgende hashtags tot leven: #meerijden, #meeliften, #liftaangeboden #ovstaking en #carpoolen. Via deze hashtags werden veel ritjes aangeboden en gezocht,” aldus de Vos.
Groeneveld begrijpt dat een alternatieve manier van reizen niet altijd eenvoudig is: “Een taxi nemen is duur en niet iedereen kan met de fiets naar zijn of haar bestemming komen.” Hij hoopt dan ook dat ze zo snel mogelijk om de tafel kunnen zodat de staking kan stoppen.
Openbaar vervoer in Apeldoorn
De staking kan invloed hebben op de reizen van reizigers in het openbaar vervoer in Apeldoorn. Groeneveld vertelt dat er veel bussen in en rond Apeldoorn gaan uitvallen: “Vanwege de staking rijden er minder bussen. Sommige chauffeurs blijven wel rijden en dat respecteer ik ook. Het is mogelijk dat sommige bussen volgens dienstregeling blijven rijden.’ Een aantal treinen komen ook te vervallen. In Apeldoorn rijdt alleen de NS, want ook Arriva en Blauwnet hebben er voor gekozen om te staken.
Landelijke staking
Niet alleen in Apeldoorn wordt er de komende periode gestaakt, in meerdere delen van het land ligt het streekvervoer een week lang stil. Een deel van de bussen rijdt gewoon via de dienstregeling, maar doordat niet alle chauffeurs aangesloten zijn bij een vakbond is het lastig om te voorspellen welke bussen wel of niet rijden deze week. Vervoerders verwijzen daarom naar reisplanners zoals 9292.nl.
De staking begint op maandag 5 februari en verwacht wordt dat deze vijf dagen zal duren.