Verborgen Ondernemers: Hondenuitlaatservice HotDogs

Dinsdag 7 december 2021

Door Carla van Vliet

Weer of geen weer, al 13 jaar lang gaan Debbie en Erwin 5 dagen in de week, iedere morgen op pad om honden uit te laten. We gaan in gesprek met de enthousiaste eigenaren van Hondenuitlaatservice HotDogs in Apeldoorn. Een onderneming waar je niet vaak bij stilstaat, maar die voor werkende mensen en/of ouderen van groot belang is. Na ons gesprek blijkt ook het belang voor de hond groot te zijn. Tijdens een wandeling met de honden, in het omheinde Orderbos, voert Debbie het woord terwijl Erwin regelmatig instemmend knikt. Het is een goed team.

Hoe lang bestaan jullie al?

“Wij doen dit samen al 13 jaar. In die tijd zijn we getrouwd en hebben een kind gekregen, maar het uitlaten van de honden ging altijd door. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik werkte hiervoor in de zorg en Erwin zat in de verhuur. We deden al veel vrijwilligerswerk, zoals bij de dierenambulance, of werken in buitenlandse asielen, waar we castratie- en sterilisatieprojecten opgezet hebben. We vonden het altijd al leuk om met honden te werken. Toen hebben we spontaan allebei onze baan opgezegd en zijn we deze hondenuitlaatservice begonnen. Het was natuurlijk wel even een sprong in het diepe maar die sprong liep goed af. Voor de 1e financiële zekerheid hadden we een startkapitaal gespaard, maar het liep vrij snel al erg goed. We wilden dolgraag ons hart volgen en als het zou mislukken, hadden we het in elk geval geprobeerd.”

Hoe ziet een werkdag van jullie eruit?

“Om half 10 gaan we de honden ophalen. Daarvoor hebben we met 2 bussen ongeveer een uur nodig. We wandelen van 11 tot 12 uur en zijn dan rond half 2 weer thuis. Dit doen we van maandag tot en met vrijdag. En omdat we het al zolang doen bouwen we een aardige band op met onze klanten. Met sommigen zelfs zo goed, dat hun hond bij ons mag logeren tijdens een vakantie. We zijn intussen aan een 2e roedel bezig, omdat de 1e al overleden is. Dat gebeurt in die 13 jaar. Klanten leven daarentegen ook met ons mee, toen we trouwden en toen we een kindje kregen. Heel erg leuk en fijn is dat! In de weekenden en de avonden werk ik nog op de ambulance. Dit lijkt veel, maar het werk met de honden is zo low impact dat het er makkelijk naast is te doen.”

Hoeveel honden gaan er per keer mee?

“Vandaag lopen we met 14 stuks, gemiddeld lopen we met 18 à 20 honden.”

Zoveel? Gaat dat wel goed als ze allemaal loslopen?

“Haha, ja dat gaat prima. Wij groeien er in hè, zo zijn we niet begonnen. En de honden kennen ons. Alle honden zijn bij ons welkom. Het komt maar zelden voor dat het met een hond niet lukt. Als wij merken dat een hond zich niet fijn voelt, dan adviseren wij de eigenaar bijvoorbeeld dat individuele aandacht wellicht beter is. We gaan in ieder geval het gesprek met de eigenaar aan. Soms blijkt er iets heel anders achter te zitten, maar het gevoel van de hond staat voor ons altijd voorop. In elke groep zit wel eens een vreemde snuiter, zoals wij ze noemen, die liever een eigen rondje loopt dan volop met de groep te spelen. Dat is dan ook prima. Hoewel alle honden een track dragen van HotDogs zijn we er nog nooit eentje kwijtgeraakt hoor. Er zijn wel eens honden die verstoppertje gaan spelen op het moment dat we naar huis moeten, maar dat is gewoon leuk en eigenwijs gedrag.”

Stellen jullie voorwaarden aan de honden?

“De belangrijkste voorwaarde is dat de hond graag bij ons is. Commando’s als ‘zit’ en ‘af’ zijn voor ons niet zo belangrijk, dat is fijn voor thuis. Als ze zich bij ons fijn en veilig voelen, luisteren ze automatisch wel. En ze leren bij ons ook nog wat, namelijk sociaal zijn! Best waardevol. We hadden eens een hondje dat nogal happerig was, maar toen hij ontdekte dat hij hier in de groep veilig was en dus niet hoefde te happen, is hij vanzelf mee gestopt. Ook kwam er eens een hondje dat een verleden had met vivisectie en daardoor heel wantrouwend was. Dan is zo’n veilige omgeving een echte meerwaarde voor het dier. Onze jongste momenteel is 6 maanden en de oudste hebben we vanaf het begin en is 14 jaar. Alles past in een groep.”

Maakt corona jullie werk drukker?

“Ja, we kregen wel wat nieuwe aanwas. Maar ik denk dat de asielen het spijtig genoeg nog veel drukker krijgen. Het afstoten van dieren die aangeschaft zijn in de 1e lockdown zien we steeds meer.”

Moet je hier een opleiding voor hebben?

“Ik heb de opleiding Dierenverzorger gedaan en Dieren EHBO. Erwin heeft de cursus Honden Kattenbesluit gedaan, meer uit belangstelling naar anderen. Hoe doen zij het, kunnen we er iets van overnemen of van leren? Maar eerlijk gezegd past het niet echt bij ons. Erwin richt zich meer op het gedrag van de honden, hij heeft ook een heel fijn natuurlijk overzicht. Onze kracht is eigenlijk: afwezig zijn in de groep tenzij het nodig is. Vaak regelt de groep het zelf. Dat is prachtig om te zien.”

Wat nou als een hond schade veroorzaakt?

“Gelukkig hebben we dit nog maar 1 keer meegemaakt. Tijdens een wandeling stuitten we op een karkas van een wild zwijn. Alle honden stortten zich op dit lekkere hapje. Het mondde uit op een knokpartijtje en er moest het nodige gehecht worden. De vergoedingen werden onderling met de eigenaren goed opgelost.”

Op de website staat dat jullie soms een eigenaar ook meenemen?

“Klopt! Soms vindt een baasje het leuk om te zien hoe de hond zich gedraagt in een groep. Er is toch niets mooiers om te zien dat je hond gelukkig is. Wij vormen elke dag een lopende optocht in het Orderbos, waar andere eigenaren met hun honden soms zomaar bij aansluiten. Dan voelen wij: we zijn niet rijk maar wel heel gelukkig!”

Apeldoorn Direct maakt een serie over ‘verborgen ondernemers’. Denk daarbij aan kleine ondernemers die net starten, ondernemers die een bijzonder bedrijf runnen of een bedrijf met een bijzondere toevoeging. Ondernemers die niet bij iedereen bekendheid genieten, maar zeker het vermelden waard zijn. Ben of ken je iemand die hiervoor in aanmerking zou kunnen komen? Mail dan naar redactie@apeldoorndirect.nl 

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!