“Mijn vriend is klaar met mijn familie. Wat moet ik doen?”

Zaterdag 20 november 2021

Door Saskia Paulissen

Sanne (28), samenwonend

“Mijn vriend en ik hebben vier jaar een relatie en al vanaf het begin botert het niet tussen hem en mijn ouders. Met name mijn moeder snapt mijn vriend niet. Ze staan allebei heel anders in het leven. Mijn vriend is vegan, hij heeft geen rijbewijs, doet alles op de fiets of met OV. Hij leeft gewoon heel bewust. Mijn ouders zijn helemaal niet bezig met klimaat of milieu. Ze eten bijna dagelijks vlees, ze hebben allebei een auto en ze gaan het liefst twee keer per jaar op vliegvakantie. Door mijn vriend ben ik ook veel bewuster gaan leven en dat vind ik heel fijn. Als we bij mijn ouders eten dan zet mijn moeder nog wel eens een stoofpot op tafel want dat was mijn lievelingseten. Ik maak dan een uitzondering omdat ik mijn moeder daar een plezier mee doe maar mijn vriend eet absoluut geen vlees en houdt het bij de groente. Mijn moeder kan daar dan wel moeilijk over doen, die vindt dat je toch wel een keertje een uitzondering kan maken en probeert mijn vriend over te halen toch een hapje te nemen want het is zo lekker. Ook vraagt ze steeds waarom hij niet z’n rijbewijs gaat halen want dat is toch een must in deze tijd. Dan kan hij toch elektrisch gaan rijden dat is ook milieuvriendelijk. Hij probeert het telkens wel uit te leggen hoe hij het ziet en ik zeg er ook wel eens wat van maar weet ook dat het weinig zin heeft, ze komen gewoon uit een andere tijd. Inmiddels heeft ze wel een apart schaaltje met groente voor mijn vriend dus op haar manier doet ze haar best. Mijn vriend ziet dat anders. Hij voelt zich niet echt welkom bij mijn ouders en is er klaar mee dat hij zich telkens moet verdedigen. Bovendien verwijt hij mij dat ik het niet voor hem opneem. Voor mijn gevoel doe ik dat wel maar ik wil ook geen ruzie met mijn ouders. Hoe moet ik hier nu mee omgaan?”

 Beste Sanne, dit is een klassieke en ook lastige spagaat die je beschrijft. Je begrijpt waar je ouders vandaan komen, ziet ook de goede bedoelingen en anderzijds snap je ook het standpunt van je vriend. Jouw rol in deze situatie is echter van cruciaal belang. Bij jou ligt de sleutel om uit deze impasse te komen.

Kinderen hebben van nature een sterke loyaliteit naar hun ouders. Je ouders gaven jou het leven en waren de eerste aan wie je je verbonden hebt. Dat maakt dat je als kind onbewust iets terug wilt doen door bijvoorbeeld iets van je leven te maken, aan verwachtingen te voldoen, etc.

Als je volwassen wordt dan is de natuurlijke weg dat je een leven voor jezelf opbouwt en je losmaakt van je ouders. Dat betekent ook dat je verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die je maakt. Een van die keuzes is je liefdespartner. Ooit heb je besloten dat je zoveel van je vriend houdt, dat je jouw leven met hem wilt delen. Een bewuste keuze die maakt dat dit nieuwe leven dat je samen opbouwt, prioriteit nummer één is. In jouw geval lees ik ook dat jouw vriend jou geïnspireerd heeft een bewuste leefstijl aan te nemen en voel je je daar heel prettig bij. Dan is het ook belangrijk dat je jouw vriend het gevoel geeft dat je naast hem staat hierin. Dat jullie een team zijn.

Betekent het dan dat je niet voor je familie kiest? Nee zeker niet. Als het goed is hoef je geen keuze te maken. Je band met je ouders is goed dus bespreek eens op een rustig moment wat je vriend voor jou betekent en wat de manier waarop jullie leven jou brengt. Waarom je ervoor kiest en hoe gelukkig jou dat maakt. Dat je snapt dat het heel anders is dan hoe zij leven maar dat het voor jou als dochter heel belangrijk is als ze jouw manier van leven willen erkennen en de keuze voor jouw vriend als liefdespartner respecteren.

Met je vriend kun je afspreken dat je in de toekomst als team met je ouders bespreekt hoe jullie tegen zaken aankijken. Als onderwerpen als klimaat en milieu tot discussies leiden, spreek dan af dat jullie die niet meer bespreken met je ouders. Er zullen ongetwijfeld zaken zijn waar je het wel over kunt hebben. Mochten jullie ooit kinderen willen en krijgen dan is het helemaal belangrijk dat jullie samen grenzen stellen naar je ouders en als team duidelijk maken wat jullie wel en niet willen.

Dus de sleutel ligt bij jou Sanne. Als jij je vriend het gevoel geeft naast hem te staan door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw keuze voor hem en jullie leefstijl dan ontstaat er voor hem weer ruimte om uit liefde voor jou dat etentje met je ouders in harmonie door te brengen.

*naam is gefingeerd, echte naam bekend bij redactie

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Vraag 't Saskia
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!