ACEC presenteert online expositie over isotype

Vrijdag 4 juni 2021

Door Tim Uilen

Tijdens coronatijd moet iedereen blijven improviseren. Langzaam kunnen, en mogen, er steeds meer dingen. Helaas kan nog niet alles, bijvoorbeeld naar een expositie gaan bij ACEC. Hun laatste expositie, ‘ISOTYPE – De moderne mensch ontstaat’, kan je volledig online volgen. Je wordt meegenomen door de geschiedenis van isotype en krijgt te zien hoe het in de eerste jaren werd gebruikt. Isotypen zijn voorgangers van beeldtaal zoals we het nu kennen, zoals infographics en emoji’s. Bij de expositie zit audio uitleg van Aart van Bochove, van adviesbureau Blaauwberg. Hij zal een aantal voorbeelden verder uitleggen.

Isotype

‘International System of Typographic Picture Education’; daar staat isotype voor. Het is een systeem van pictogrammen dat ontwikkeld werd voor informatieoverdracht aan laaggeletterden. Oostenrijkse socioloog en wiskundige Otto Neurath kwam in de jaren ’20 met het idee. Hij zag namelijk dat veel mensen niet konden lezen en schrijven, maar bijvoorbeeld wel stemrecht hadden. Om duidelijke informatie over te brengen bedacht hij deze methode van beeldstatistiek.

Aart van Bochove is al een lange tijd gefascineerd over het werk van Neurath en dat begon tijden het einde van zijn studie in 1986. Hij kwam toen in een archief langs een aantal brieven tussen Neurath en wiskundige Gerrit Mannoury. Aart van Bochove heeft de expositie samengesteld in een tentoonstelling van 5 thema’s; het emancipatiemotief, de eenvoud van de isotypen, de internationale zijpaden die isotypen bewandeld hebben, de invloed van isotypen in Nederland vanaf 1945 en de sporen van isotypen in de latere vormgeving. Denk bij de latere vormgeving aan infographics, pictogrammen en zelfs emoji’s.

Expositie

In meerdere slides neemt Aart je mee langs een aantal voorbeelden. Veel van de prenten zijn uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en geven een beeld van een compleet andere tijd. Bijvoorbeeld een isotype over het koffieverbruik per Nederlander. In 1948 was dat namelijk 1,5 kg per persoon, terwijl dat in 2018 ongeveer 8,5 kg was. Ook zit er een prent bij over de gemiddelde werkdag in 1914 en 1931, waarbij je kan zien dat kinderen in 1914 net zoveel werken als volwassenen. In de expositie zie je ook hoe, met deze vorm van informatieoverdracht, bepaalde samenhangen goed in beeld zijn gebracht. Verbanden zoals het aantal zelfmoorden en het aantal mensen dat kan lezen en schrijven. Daarnaast wordt urbanisatie in verschillende landen ook vergeleken. Bij elk van de 5 thema’s zit een korte tekst en behoren meerdere slides, hierbij zit ook de audio uitleg van Aart. Hij zal een aantal isotypen verder uitleggen en bespreken.

De gehele tentoonstelling met de 5 thema’s is volledig online te bekijken, wat een bewuste keuze is van ACEC. Je kan alleen de expositie online bekijken en niet ergens anders, ACEC wil je namelijk op een andere manier meenemen in de expositie. Ook is er een lezing over isotype, deze video kan je hieronder bekijken en geeft een aantal andere voorbeelden:

 

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!