Apeldoornse Jeugd Orkesten ontwaken uit coronaslaap
Door Ben Eggermont
De repetities van de Apeldoornse Jeugd Orkesten (AJO) zijn weer hervat. Sinds afgelopen week kan er na een lange periode weer gerepeteerd worden. Dit tot plezier en genoegen van de orkestleden. Bestuurder René van Gerwen en 2 orkestleden, Isabella van Heiningen van de Orkestcommissie en bestuurslid Lisa Kortenbach spreken zich hierover uit.
René, kun je in het kort iets vertellen over de Apeldoornse Jeugd Orkesten, achtergrond en doelstellingen?
“Het is een vereniging die alweer zo’n 4 jaar bestaat. Daarvoor was er al wel een jeugdorkest van de muziekschool. De muziekschool werd opgeheven en het orkest ging zweven. Met ouders hebben we de vereniging opgericht als doorstart en tot nu toe is dat goed gelukt. We hebben 3 orkesten met een zogenaamde doorlopende leerlijn. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen beginnen bij de Speelgroep. Na een jaar of 3-4 kunnen ze doorschuiven naar het Jong AJO en daarna volgt dan op middelbare schoolleeftijd het AJO, mede afhankelijk van het niveau en ervaring. Ze kunnen bij ons dus terecht van 8 tot zeg maar 25 jaar.”
Hoe zijn jullie bij het AJO gekomen?
Isabella: “Ik ben in de ‘Speelgroep’ begonnen en zo doorgestroomd naar het AJO. Ik speel cello en heb naast de orkestrepetities nog om de week les bij Gigant. Er valt nog genoeg te leren, ik ben nog lang niet klaar.“
Lisa: “Ik ben gewoon in de eerste week bij het AJO erbij gekomen. Het tweede jaar dat ik hobo speelde, heb ik wel eens meegedaan met Jong AJO. Ik speel hobo en daar kun je pas vanaf 8-9 jaar mee beginnen. Ik heb ook elke week nog les in Gigant.”
Sinds gisteren zijn de repetities weer van start gegaan, wat waren de reacties?
Isabella: “Dat was heel leuk, sinds december was dat niet meer gebeurd. Er waren wel elke week online bijeenkomsten.”
Lisa: “We hebben het voordeel gehad dat jeugd tot 18 jaar mocht repeteren bij Gigant; vanaf 18 jaar mag dat nog niet.”
René, hoe staat het met de ledenaantallen?
“We zijn wel teruggegaan in aantal leden, maar dat is normaal bij een jeugdorkest, ze stromen uit, anders dan bij volwassenen die gaan gewoon door. De instroom van nieuwe leden is veel minder, ook omdat het werk van muziekdocenten stil heeft gelegen. Het opwekken van de animo om in een orkest te spelen, werkt niet echt in een online samenleving. We willen weer groeien en zoeken naarstig naar nieuwe leden nu het weer mogelijk is om bij elkaar te komen.”
Hoe kan je lid worden en wat moet je kunnen?
“Mensen kunnen zich inschrijven via de websitepagina Inschrijving & Contact. Inschrijven kan voor alle leeftijden van 8 tot 25 jaar. Voor bijna alle instrumenten hebben we een plek, als het kan met een eigen instrument. Het verdient ook aanbeveling dat je nog les hebt van een muziekdocent maar dat hoeft niet. De focus ligt op het samenspelen in orkestverband. Het AJO orkest bestaat uit zo’n 25 tot 30 leden. Bij alle orkesten is er ruimte voor nieuwe leden. We hebben 2 dirigenten. Manuela Verbeek, die dit jaar begonnen is in coronatijd met de jongsten, de Speelgroep, voorheen deed Baukje van Schie dit. Manuela is celliste en docent, zij wil er graag nog wat kinderen bij. Voor het Jong AJO en het AJO staat Rob Kaptein, oorspronkelijk koordirigent en klarinettist.”
Isabella, hoe was het onder corona en wat doet de Orkestcommissie waar jij in zit eigenlijk?
“Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik niet of nauwelijks geoefend heb. Voor mij zit het plezier echt in het samenspelen. Als we niet samenspelen ben ik niet echt gemotiveerd. Maar ik ben blij dat we weer gaan beginnen. Als Orkestcommissie doen we eigenlijk van alles, muziek uitprinten, sociale media bijhouden, presentie van de orkestleden bijhouden en verder van alles organiseren.”
Lisa, wat zijn jouw ervaringen in coronatijd en wat doe je als bestuurslid?
“Mijn lessen waren via Zoom maar dat is niet hetzelfde als normaal. Om jezelf te verbeteren is echt moeilijk, want je speelt niet echt samen. Ik had wel elke week les maar repeteerde wel minder. Ik had op een gegeven moment een stuk afgerond zonder met begeleiding te hebben gespeeld. Nu ik duetten speel met mijn docent hoor je wel het verschil. Ik ben blij dat het weer op de normale manier kan. Als bestuur organiseren we meer de dingen in de toekomst, zoals het orkestweekend en allerlei andere evenementen.”
Wat is jullie muzikale ambitie?
Lisa: “Echt muzikale ambities heb ik niet, ik vind het wel leuk om mee te doen aan concoursen. Ik hoop dat dat ook mogelijk is met het orkest. Maar vooral lekker muziek maken, gezelligheid en dat iedereen er plezier in heeft en het leuk vindt.”
Isabella: “Ik denk niet dat je bij mij kunt spreken van muzikale ambitie. Ik doe het eigenlijk omdat ik het leuk vind om met anderen samen te spelen en om mezelf te verbeteren is natuurlijk ook wel leuk. Ik doe het ook echt voor de sociale interactie en hoe het is om samen te spelen. Sinds kort speel ik ook basgitaar. Ik hoef niet boven het amateurniveau uit te komen.”
René, zijn er al plannen voor de toekomst?
“We willen echt nog dit seizoen, dus voor de zomer, een concert geven desnoods zonder publiek, afhankelijk van de mogelijkheden. Om zo dit seizoen mooi af te kunnen sluiten. Er bestaat ook een initiatief om vanuit Gigant een soort einde-corona muzikaal te gaan vieren met meerdere orkesten en muziekgroepjes. In september staat dan nog onze deelname aan de Culturele Pleinmarkt, op 11 september bij Theater Orpheus, op de agenda. En we willen zo snel mogelijk weer ons jaarlijkse Orkestweekeinde organiseren, voor het echte ‘orkestfamiliegevoel’, zie de foto-impressies op onze Nieuwspagina.”
Tijdens corona is onderstaand filmpje tot stand gekomen. “We hebben een lange periode niet kunnen repeteren. Maar we kunnen wel samen ieder voor zich muziek maken. En dan heeft Roos van alle ingezonden filmpjes dit fantastische resultaat gemaakt, met een hilarisch einde…. Bijna net zo leuk als fysiek samenspelen, maar toch kijken”, luidt de toelichting hierop van René.