Theatergroep DAK: een soap in plaats van spelen op toneel

Zondag 21 maart 2021

Door Ben Eggermont

Al vele jaren brengt Theatergroep DAK eigen en eigenzinnige theaterproducties op het toneel. Veelal op verrassende locaties waar je die niet direct zou verwachten. Tot onze overheid op 15 maart 2020 de ‘intelligente lockdown’ afkondigde, waardoor alle toekomstplannen op losse schroeven kwamen te staan. Zo ook voor Theatergroep DAK. Met Ed Euser speler en voorzitter van de groep spraken we daarover.

Wat was voor jullie hiervan de impact voor de plannen in 2020?

“We waren in het najaar van 2019 al begonnen met het voorbereiden van een nieuwe voorstelling. We maken de laatste 8 á 9 jaar de voorstellingen helemaal zelf. We waren al vrij ver en hadden het idee dit ergens in mei 2020 uit te voeren, maar daar stak corona een stokje voor. In eerste instantie hielden we de ontwikkelingen goed in de gaten, maar het werd snel duidelijk dat onze oorspronkelijke plannen niet door konden gaan. We hebben nog gekeken naar de mogelijkheden om het stuk, dat al voor 80% klaar was, op een andere manier te brengen maar door de grote mate van onzekerheid hebben we daarvan afgezien. En zijn we gestopt met repeteren. Bij elkaar komen werd ook steeds moeilijker binnen de coronaregels.”

Hoe hebben jullie de tijd verder ingevuld?

“We hebben elkaar via Zoom een aantal keren gezien waarin we opborrelende ideeën doornamen met de vraag: wat kunnen we nog wel? Zoom leek ons geen optie. Toen ontstond langzaam het idee om iets met film te gaan doen. We konden dat binnen de geldende coronaregels en ook voor onze eigen gemoedsrust met een aantal mensen bij elkaar komen en kunnen we er een soort vervolgverhaal van maken. Met een klein aantal kunnen we dan een scène opnemen en de volgende keer zijn er weer anderen aan bod die daarop voortborduren. We hebben dit voorgelegd aan onze regisseur Norbert Busschers en hij vroeg ons 2 personages te verzinnen een hoofd- en een bij-personage. Daar moesten we een kort filmpje of een foto van maken en heel kort het personage introduceren. Daaruit heeft Norbert de verhaallijn op gebaseerd. En zo is ‘Bankgeheimen’ tot stand gekomen.”

Na het idee komt de uitvoering. Hoe verliep dat proces, filmen is anders dan ‘gewoon’ toneel?

“De techniek bleek toch makkelijker in te vullen dan we aanvankelijk dachten. We filmden gewoon alles met iPhone, is van prima kwaliteit. Geluid was wel even een dingetje, daarvoor hebben we een microfoon aangeschaft, met zo’n kapje  erop zodat we buiten zonder al teveel windgeruis kunnen filmen. En we hebben een lid dat is heel erg handig met het monteren en plaatsen van filmpjes op Youtube. Alles bij elkaar viel dat dus reuze mee.”

Hoe ervaarden de mensen het om voor film te spelen in plaats de ‘bühne’?

“Als speler besef je dat niet zo, totdat je het terugziet. Het voelt een beetje alsof je aan het repeteren bent als ze het opnemen. Eerst een inleiding om de strekking van de scene die we gaan opnemen te bepalen. Dan gaan we een aantal keren repeteren is en wordt het 2, 3 keer opgenomen waarvan er meestal eentje wordt uitgepikt, soms nog een beetje knippen en plakken. Alles bij elkaar neemt het anderhalf uur tijd voor een opname en nog eens 1 tot 2 uur montage.”

Wat is de response op de uitzendingen, heb je daar enig idee van?

“Het nadeel is toch dat je geen direct contact hebt met de mensen die kijken. We richten ons met name op de mensen die we kennen en die we altijd aanschrijven als er iets is. Er wordt zeker gekeken en zijn er reacties per email en die zijn positief. De views variëren een beetje, laatst zag ik dat de derde aflevering meer dan 200 views had. Als we dit vergelijken met de aantal bezoekers van een voorstelling is dat niet verkeerd. Het zou leuk zijn als er meer mensen zouden kijken.”

Bereiden jullie je al voor op het post-corona tijdperk?

“Dat wat we nu doen zien we als een mooie tijd om ook in coronatijd actief te blijven en het is geen straf om het te doen. We denken er wel aan ook na corona iets te doen met onze online ervaringen. We missen nu echt het spelen voor publiek, de directe reactie uit een zaal. Dat willen we zeker niet inruilen. We spelen nog met de gedachte een soort eindvoorstelling te maken van deze feuilleton. Maar zodra corona het toelaat willen we weer graag live voorstellingen maken. Planningen hebben we een beetje losgelaten. We weten ook nog niet of we oude stuk weer oppakken of dat we iets nieuws gaan beginnen.”

Bankgeheimen, het lijkt wel of het eindeloos door zou kunnen gaan?

“Ja, maar dat vind ik ook het gevaar. Ik denk dat we er, na een nu nog niet bepaald aantal afleveringen, toch een punt achter zetten. En we zorgen dan wel voor een ‘cliffhanger’ dat we het eventueel zo weer op kunnen pakken.”

Hoe kwamen jullie aan je filmlocaties?

“We hebben een aantal locaties gebruikt bij mensen thuis. Ook bij goede kennissen die ze daarvoor beschikbaar stelden. Het leuke van dit medium is dat je redelijk vrij bent in het bepalen waar je gaat filmen in tegenstelling tot de voorstelling die je op één plek geeft, dat biedt een nieuw perspectief. En voegt een dimensie toe aan het verhaal.”  

De afleveringen zijn te zien op de website van de theatergroep, geheel gratis, donaties worden op prijs gesteld. Elke zondag verschijnt er een nieuwe aflevering.

 

Bekijk hier de nieuwste aflevering:

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!