In Beeld: kunstenaar Wouter Bloemendal

Zaterdag 5 december 2020

Door Amrutha Mol

Kunstenaar Wouter Bloemendal maakte onder meer werk als decorbouwer bij Dutch Design Awards en het Boekenbal. Hij volgde opleidingen aan het Grafisch Lyceum en The Design Academy, maar besloot om zich volledig te gaan focussen op zijn autonome werk en maakt werken die zich vooral bevinden op het gebied tussen kunst en design. De werken hebben een onderzoekend karakter en er komen veel rechte lijnen in terug. Momenteel is hij bezig met een crowdfunding voor 3D printers. Hierover en over zijn werk spraken wij hem.

Voor de mensen die jou nog niet kennen, wie ben je?

“Mijn naam is Wouter Bloemendal en ik ben een creatieve ontwerper en kunstenaar. Binnen de kunst komen mijn capaciteiten en persoonlijkheid samen. Ik ben bewust niet als ontwerper verder gegaan, maar als kunstenaar. Ik haalde niet genoeg voldoening uit mijn werk als ontwerper en ben daarom volledig gaan focussen op mijn autonome werk.”

Over Wouter Bloemendal

Relatie: Ja, ik heb een partner

Kinderen: Ja, 2 zonen van 2 en 4 jaar

Hobby: Zaalvoetbal

Inspiratie: Alexander Calder

Favoriete plek in Apeldoorn: Mijn atelier, Kootwijk

Boek: De ontdekking van 0, Harry Mulisch

Wat doe je?

“Naast dat ik vader ben werk ik 4 dagen per week en maak ik kunst. Ik heb een online boekenhandel via Bol.com en dat is wel ironisch, want ik heb zelf dyslexie. Verder maak ik sculpturen en werk ik veel met 3D printers.”

Waar maak je je werk?

“Vooral in Apeldoorn. In Munster heb ik een gezamelijke expositie en ik ben bezig met het maken van mijn eigen exposities. Ik heb ook in de Loolaan Galerie gestaan met mijn werk en heb de aankleding gedaan voor het Boekenbal.”

Welke materialen gebruik je?

“Ik gebruik voor de 3D printer vooral kunststof. Ik print de onderdelen, verlijm deze onderdelen, plamuur ze en spuit ze.”

Wanneer is je crowdfunding voor 3D printers geslaagd?

“Momenteel ben ik bezig met een crowdfunding om 3D printers te kunnen kopen. Deze crowdfunding is geslaagd als ik het bedrag binnenhaal waar ik naar streef. Ik heb nu 56% en bij de 70% doneert Provincie Gelderland de laatste 30%. Dus dat is wel fijn.”

Hoe reageren mensen op jouw crowdfunding?

“Mensen reageren goed op de crowdfunding, ik heb veel goede reacties gehad. Er zijn ook mensen die aangaven dat ze nu even niet konden doneren, omdat ze krap bij kas zitten. Maar dat vind ik niet erg.”

Hoe denk je over kunstinitiatieven binnen de coronaperiode?

“Als kunstinitiatieven veilig georganiseerd kunnen worden vind ik dat ze door mogen gaan. Zelf wil ik graag een expositie organiseren in het voorjaar. Zeker nu met corona moeten we kijken naar nieuwe en andere manieren om te exposeren. Er ontstaan zo ook nieuwe projecten door corona.”

Waarom is het belangrijk dat er nieuwe 3D printers komen?

“Ik maak sculpturen in 3D software, deze knip ik en print ik. Hoe groter de printer, hoe groter de sculpturen. Ik heb mijn werk ook in VR gezien en dat vond ik heel leuk! Ik kan dan zien hoe het is om in virtual reality bij mijn werk te staan. 3D printers zijn belangrijk, zodat ik grotere sculpturen kan maken.”

Kun je van je autonome werk leven?

“Nee, helaas niet, maar dat is wel een doel en ik hoop dat op langere termijn ook te kunnen bereiken.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Ik raak gefascineerd door het onzichtbare zichtbaar maken. Ik vind geometrie en wiskunde ook heel interessant en wil graag oneindigheid zichtbaar maken. Dat is ook een project van mij. Optische illusies vind ik ook heel interessant. Voor een ander project heb ik ook geprobeerd om geluid zichtbaar te maken. Maar het zichtbaar maken van iets dat afwezig is inspireert mij ook. De ongrijpbare dingen zichtbaar maken. Dat inspireert mij.”

Hoe herken je een typische Wouter Bloemendal?

“Mijn werk heeft vaak geometrische vormen en ik bepaal van tevoren een doel over hoe het eruit moet zien.”

Waarom zitten er zoveel strakke lijnen in jouw kunstwerken?

“Ik hou daarvan. Nu ben ik bezig met een samenspel tussen rondingen en hoeken. Maar ik hou gewoon van duidelijke, strakke en symmetrische vormen.”

Wat wil je mensen vertellen met jouw werk?

“Dat ze wat meer stil moeten staan bij het leven en de mooie dingen in het leven. Ik zie mensen graag gelukkig en ik hoop dat mijn werk daar een beetje aan bijdraagt.”

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!