Een kennismaking met padel: lachen, leren en zweten

Maandag 10 augustus 2020

Door Henk Rijke

Voor de zekerheid heb ik wat extra kleding meegenomen en sportschoenen aangetrokken. Wie weet kan ik zelf ook even meespelen. Met die gedachte rijd ik het Zwitsalterrein op, op zoek naar Apeldoorn Padel, nieuwsgierig naar het kleine broertje van tennis en misschien wel de ideale sport voor het hele gezin. Terwijl buiten het terrein verlaten is, wordt binnen in de hangar op 3 banen in een gemoedelijke sfeer gelachen, geleerd en vooral gezweet.

Van ping pong naar padel

Joris Pleizier (25) speelt padel met een grote vriendengroep uit Apeldoorn. “We zijn in januari begonnen. Verder dan ping pong op de camping in Frankrijk was ik niet gekomen, maar dit is gewoon een heel leuk spelletje. Intensief en je bent continue in beweging. We spelen 2 keer in de week en na afloop is het ook erg gezellig”, zegt Joris met een brede glimlach.

Op een andere baan gaat het er fanatiek aan toe. Daar tref ik Michel Voors (57). Hij speelt al 4 jaar, meerdere keren per week. “Squash werd mij wat te zwaar. Dit is ideaal, omdat er veel meer tactiek bij komt kijken en het is alleen dubbelspel. Je wordt weer beter in iets. Dat geeft voldoening. Er was eerst een baantje in Kerschoten. Toen waren we verslaafd. Wanneer kom jij meespelen?”

Arjan Robben en Robin van Persie

De familie Wolffensperger zit aan de koffie. Dochter Linda (25) met vriend Lars van Loenen (26) spelen sinds kort en nemen het wekelijks op tegen vader Ronald en moeder Marg Wolffensperger. “We zagen een filmpje van Arjan Robben en Robin van Persie die padel speelden. Toen dachten we: dat is nog eens een leuke sport. Het gaat niet perse om hard slaan en we kunnen het als familie samen spelen”, zegt vader Ronald. “We wilden wat meer bewegen en dit is leuk voor iedereen.” Moeder Marg vult aan: “Ik had geen enkele ervaring, maar we hebben lessen genomen. Onze trainer Mark Ros is zeer gepassioneerd en past zich goed aan voor elk niveau. Dat helpt enorm.”

Wat is padel?

Padel is een racketsport met invloeden vanuit tennis en squash. Het kan door alle leeftijden worden gespeeld, zowel binnen als buiten op een veld van 20 x 10 meter, omgeven door een glazen wand en hekwerk. De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander geslagen worden, zonder dat de bal éérst het glas of hekwerk raakt. De bal blijft in het spel wanneer deze eerst de grond raakt en daarna het glas of hekwerk. Tactiek is essentieel, aangezien de bal altijd en op vrijwel elke plek kan terugkeren. Er geldt dezelfde puntentelling als bij tennis.

Bij het racket zie je een groot verschil met tennis en squash: het racket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof. In het racketblad is een groot aantal gaten geboord. Het racket wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. De bal lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder.

Guus Hiddink

Padel is in de jaren ’60 bedacht in Mexico door Enrique Corcuera, een rijke zakenman die een tennisbaan in zijn achtertuin wilde aanleggen, maar daarvoor te weinig ruimte had. De Spaanse prins Alfonso de Hohenlohe introduceerde padel in 1970 in Spanje. Het wordt nu al in 78 landen gespeeld. In 2006 liet Guus Hiddink, toenmalig trainer van PSV, net terug van een trainerscarrière in Spanje op verzoek van zijn Zuid-Amerikaanse spelers een padel baan bouwen op de Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Belangrijkste doel: plezier maken. De baan is er nog, alleen niet meer in gebruik.

Olympische sport

De Internationale Padel Federatie (FIP) is al geruime tijd bezig om padel op de kalender van de Olympische Spelen te krijgen. Aan de criteria is inmiddels voldaan. Mogelijk wordt padel in 2023 al aan het programma van de Europese Spelen toegevoegd.

Terwijl Mark Ros (51) koffie inschenkt heb ik de ruimte om zelf even te spelen. Met zweet op het voorhoofd en een glimlach op mijn gezicht keer ik terug. “Ik had mijn baan opgezegd. Was echt toe aan iets anders”, zegt Mark Ros. Samen met zijn compagnon Bob Dubbe (23), begon hij 3 jaar geleden in Deventer met padel. “Ik was direct verkocht.”

Sinds begin 2020 zijn in Apeldoorn de banen op het Zwitsalterrein volop in gebruik. “We hebben nu al tegen de 100 liefhebbers die wekelijks komen spelen en we hebben ruimte voor nog veel meer.” Padel groeit explosief. Landelijk zijn er al ruim 400 banen op 190 locaties. Padel op het Zwitsalterrein is nu nog de enige locatie in Apeldoorn waar de sport kan worden beoefend. Mogelijk komt er volgend jaar bij de Sprenkelaar een padelveld.

Sport van de maand

Mark vervolgt: “We willen groeien in een informele en gemoedelijke sfeer. Er zijn goede contacten met de gemeente en we werken samen met meerdere bedrijven op het Zwitsalterrein, zoals de Veluwse Schavuyt en het stadsstrand SOAP. Ook zijn we ‘Sport van de Maand’ voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Daarvoor werken we samen met Accres. Uiteraard staan we open voor samenwerking met nog andere ondernemers. Op de laatste zaterdag van de maand beginnen we met een maandelijks toernooi met een tapasmaaltijd, geheel in de sfeer van de sport zoals het nog steeds in Spanje wordt beleefd.”

Padel Apeldoorn start binnenkort met inloopmomenten om gratis kennis te maken met de sport. Op 5 september volgt nog een open dag inclusief officiële opening door de wethouder.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!