Toneelspelen in coronatijd

Dinsdag 4 augustus 2020

Door Henk Rijke

Gepassioneerde liefdesscènes zitten even niet in de mise-en-scène. En ook een strak geregisseerde ruzie treft het publiek niet aan op het podium. Toneelspelen in coronatijd is moeilijk. “We kwamen volledig stil te liggen”, zegt Gerard de Jong (70). Hij is als regisseur en speler al ruim 40 jaar actief als theatermaker in Apeldoorn. Repetitieruimten gingen dicht, toneelstukken waar maanden voor was gerepeteerd en het decor en kleding al voor klaar lag, moesten vlak voor de première worden geannuleerd. Contacten liepen in maart en april plotseling alleen nog via app-verkeer.

Toneelgroep Graficus uit Apeldoorn was net begonnen met de repetities van ‘Familie’ van Maria Goos. “We hadden eerst nog de hoop dat we in juni door konden repeteren, dus toch maar teksten leren”, legt Gerard de Jong uit. Dat bleek al snel ijdele hoop. Het tekstboek van ‘Familie’ ligt bij de acteurs van Graficus ongebruikt naast het bed, de souffleur kon op vakantie.

Klassiekers, montagestukken en eenakters

Graficus is al ruim 85 jaar een (toneel)begrip in Apeldoorn, opgericht om geld op te halen ter bestrijding van tuberculose door drukkerij Wegener. De vereniging telt rond de 20 leden in leeftijd variërend van begin twintig tot krasse zeventigers. De stukken die gespeeld worden variëren van klassiekers van onder meer Shakespeare, Heijermans en Ayckbourne tot moderne korte montagestukken en eenakters als ‘Het is Niet de Maan’ en het absurdistische ‘Welkom in het Bos’.

Er zijn inmiddels een flink aantal prijzen in de wacht gesleept. Zo wonnen de eenakters ‘Een Feeks’ en ‘Het Aanzoek’ de Rabobank Amateurprijs in de categorie toneel, werd ‘Wie is er Bang voor Virginia Woolf?’ genomineerd voor de Arend Hauer Theaterprijs en mochten de stukken ‘De Dood van een Handelsreiziger’ en ‘Verre Vrienden’ deelnemen aan het Toernooi der Lage Landen, een toernooi voor de beste Nederlandse en Belgische amateur gezelschappen.

Wat mag en kan?

Deze week kon Graficus, met vooralsnog slechts enkele leden, weer repeteren in Gigant. Volgens de RIVM-regels, op 1,5 meter afstand. “Veiligheid is toch al de basis van theatermaken, dan kan je je geven, je als acteur laten zien. Dat is nu extra van belang”, vervolgt Gerard de Jong. “We zijn bezig ons opnieuw uit te vinden. Welke speloefeningen kunnen wel en wat werkt op afstand.”

Op zoek naar producties voor bedrijven, in restaurants en bij het publiek thuis

De gevolgen voor het verenigingsleven waren in het begin groot, structuren en sociale contacten vielen grotendeels weg. Nu is er hoop. “We hebben gelukkig met de éénakter ‘Bloedjeuk’, een voorstelling die succesvol bij bedrijven loopt en onze nieuwste voorstelling ‘Mannenmonologen’ is afgelopen winter zeer enthousiast ontvangen en zeer geschikt voor een intermezzo in een restaurant of een intieme voorstelling in de tuin of huiskamer bij mensen thuis. Vanaf augustus 2020 het komende jaar weer te zien en te boeken. Klein maar zeer fijn”, meldt Eltjo Herder (67), voorzitter van Graficus. De plannen voor de komende tijd worden binnenkort voorgelegd aan de overige leden van de vereniging. “We zijn financieel gezond, maar we hopen wel dat de gemeentesubsidie op pijl blijft. Recettes zijn weggevallen, terwijl kosten (deels) wel door zijn gegaan. Ook donateurs blijven uiteraard van harte welkom.“

Plannen genoeg voor als corona zich stil houdt en uitdooft of een vaccin voldoende theater ruimte biedt, voor zowel spel als voldoende publiek. Toneelgroep Graficus hoopt in 2021 weer een avondvullende voorstelling te kunnen spelen, de spelers de adrenaline weer te voelen, elkaar weer toi, toi, toi toe te wensen en het publiek, waar dan ook, weer een gedenkwaardige voorstelling aan te kunnen bieden.”

Graficus speelt op 23 augustus 2020 weer voor de eerste keer de voorstelling ‘Mannenmonologen‘. Voor informatie over toneelgroep Graficus kijk je op www.toneelgroepgraficus.nl

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!