In gesprek met kunstenaars: Guido Nieuwendijk

Vrijdag 7 augustus 2020

Door Amrutha Mol

Zoals je de afgelopen weken al kon lezen gaan we deze zomer in gesprek met verschillende Apeldoornse kunstenaars. We krijgen een ‘kijkje in de keuken’. Want wanneer is een werk echt een kunstwerk? En hoe wordt iemand nou eigenlijk kunstenaar? Abstracte muurschilderingen of kleinere abstracte werken. Guido Nieuwendijk staat bekend om zijn schilderkunsten en hij maakt dan ook graag werk voor Apeldoorn en de omgeving. Hij zegt: “Ik ben een groot voorstander van lokale initiatieven en vind het belangrijk om onbekende kunstenaars te ontmoeten.” Misschien kwam de Hoe= het nu expositie daarom ook wel op het juiste moment, want bij deze duo tentoonstelling doen zowel bekende als onbekende kunstenaars mee.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik schilder, kleine werken en op locaties. Ik maak op locatie vaak grotere muurschilderingen. Ik vind het ook wel leuk, abstracte schilderkunst. Ik ben dan bezig met vragen zoals: wat is een schilderij? Hoe werkt voorgrond samen met de achtergrond? Mijn werk ontstaat gaandeweg en het ontstaat uit kleine dingen.”

Wat voor kunstgenre maak je?

“Ik maak abstracte schilderkunst en tijdens het proces let ik gaandeweg op hoe het werk ontstaat.”

Waar let je op bij het maken van kunst?

“Als ik iets gemaakt heb, dan moet het kloppen, dan moet het werken. Werk moet spannend blijven en op een goede manier irriteren. Waarom? Omdat je dan vragen stelt over het werk en erbij gaat nadenken. Werk moet nieuwsgierigheid opwekken. Ik vraag me, tijdens het maken van werk, ook altijd nieuwe dingen af en ik zie bepaalde dingen om te heen die ik dan gebruik tijdens het maken van kunstwerken.”

Zijn er do’s en dont’s bij het maken van expositiewerk?

“Bij exposities lever ik werk in wat ik zelf mooi vind. Maar als ik muurschilderingen maak zijn ze gerelateerd aan de ruimte. Elke ruimte vraagt om een andere oplossing. Maar als ik zelf een expositie inricht let ik op de verhoudingen en op de ruimte. Ik heb zelf een kunstenaarsinitiatief: TADA. Het idee daarachter is: contact houden met andere kunstenaars, nieuwe mensen ontmoeten en abstracte kunst uitdragen.”

Wanneer is het werk voor jou echt af?

“Als ik een werk af heb en het blijft door mijn hoofd suizen, dan is het af. Als ik vaak de neiging heb om er nog even naar te kijken en als ik er nieuwsgierig naar ben, dan is een werk wel echt af.”

Hoe ziet de toekomst voor Apeldoornse kunst eruit denk je?

“Ik hoop dat er nieuwe, jonge kunstenaars in Apeldoorn komen en hier hun kunstenaarschap willen uitoefenen. Een netwerk met enthousiaste mensen is erg belangrijk. Hoe meer mensen het initiatief nemen om leuke dingen te doen, hoe meer leuke dingen er plaats vinden. Zoals exposities en andere kunstenaarsinitiatieven.”

Waarom wilde je eigenlijk kunstenaar worden?

“Als kind was ik eigenlijk altijd al aan het klussen en aan het bouwen. Daarna ben ik veel gaan schilderen en tekenen en toen ben ik naar de kunstacademie in Utrecht gegaan. De HKU was echt een schot in de roos voor mij. Daar heb ik me echt ontwikkeld als kunstenaar en ik vond het ook een hele leuke studie. Ik zou me niet voor kunnen stellen dat ik dit werk niet meer doe. Maar als ik dan toch iets anders moest kiezen, dan zou ik met jongeren willen werken.”

Wat zijn jouw drijfveren om nieuw werk te blijven maken?

“Dat is een goede vraag! Ik denk dat mijn drijfveer is, dat ik nieuwe ideeën heb die mij nieuwsgierig maken. Daarnaast haal ik ook inspiratie uit mijn schetsboekje en dat drijft mij dan weer om nieuw werk te maken.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Ik lees soms stukjes over kunstenaars, daar haal ik inspiratie vandaan. Maar ik haal ook inspiratie uit songteksten of kleine dingen en ideeën. Mijn werk ontwikkelt zich langzaam en komt voort uit een klein idee.”

Welke mensen voeden jouw creativiteit?

“Marije, mijn vrouw voedt mijn creativiteit. We hebben het ook vaak over kunst en onze werken als we samen zijn. Daarnaast heb ik soms werkbesprekingen met andere kunstenaars, daar wordt mijn creativiteit ook wel door gevoed. Maar mijn creativiteit wordt ook wel gevoed door muziek.”

Wanneer is kunst kunst?

“Ik weet dat eigenlijk niet zo goed en ik wil het van tevoren ook eigenlijk niet weten. Wat kunst is moet niet vast staan. Anders is het kunst volgens de regels en het leuke van kunst is, dat het moet veranderen.”

Wat vond je zo bijzonder aan de Hoe= het nu expositie?

“Ik vind de diverse werken heel bijzonder om te zien! Het intrigeert mij, wat mensen aan het doen zijn. Mensen maken echt iets vanuit hun eigen wereld en dat vind ik wel bijzonder om te zien. Dat idee is erg leuk.”

Waarom wilde je meedoen aan de expositie?

“Ik ben een groot voorstander van lokale initiatieven en ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen te laten zien wat ik aan het doen ben en om andere kunstenaars te ontmoeten.”

Vind je dat er meer aandacht moet komen voor kunst in Oost Nederland?

“Ja, ik vind dat er sowieso meer aandacht moet komen voor de kunst. In het algemeen moet er meer aandacht komen voor de kunst. Dat kan ook kunst in de openbare ruimte zijn. Dan hebben mensen een dagelijkse confrontatie met kunst. Dat is belangrijk, want kunst hoort toch wel bij de samenleving.”

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!