Herenboeren Noord: start steeds dichterbij
Door Amrutha Mol
Eerder schreven we al over het burgerinitiatief Herenboeren Apeldoorn Noord in Apeldoorn, naast (zorg)boerderij De Wenum Hoeve in Wenum Wiessel. Het is inmiddels 4 maanden geleden sinds je kennis hebt kunnen maken met de Herenboeren. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met ze?
Corinne Cantor, kartrekker van Herenboeren Apeldoorn Noord licht het toe: ,,Het gaat goed met het project, in de basis staat alles al op papier en kan het uitgevoerd worden in de praktijk. We zijn in juli 2019 begonnen met het werven van leden. 264 mensen zijn geïnteresseerd en 124 mensen hebben nu een intentieverklaring getekend. Dat betekent dat ze graag deel willen nemen aan het project als we van start kunnen gaan. Om van start te kunnen gaan hebben we alleen nog wel in totaal 150 leden nodig. Dus we hopen dat er snel leden bij komen, waardoor we kunnen starten met de boerderij te laten draaien.”
Bijna geen verspilling
Een voorbeeld van deze leden zijn Edith van Dorst en haar man Jan. Zij hebben een intentieverklaring getekend en willen graag meedoen aan Herenboeren Apeldoorn Noord. ,,Wij lazen over Herenboeren en vonden het een mooi burgerinitiatief. We hebben samen veel gepraat over een eventuele deelname en nadat we er steeds vaker over lazen hebben we besloten om mee te doen.”
Edith vervolgt: ,,Het is een kleinschalige boerderij en dat spreekt ons, naast het duurzame aspect, erg aan. Door de kringloopproductie is er bijna geen verspilling. Het fijne is dat wij de verse lokaal verbouwde groenten op de fiets kunnen ophalen. Zo dragen we bij aan een gezondere wereld door zelf gezonder te eten. Hoe mooi is dat?” zegt Edith. Ze vervolgt: ,,We willen zelf het liefst onbewerkt voedsel dat lokaal geproduceerd wordt. Daarnaast streven we naar zo gezond mogelijk voedsel zonder bestrijdingsmiddelen. Dat is vriendelijker voor het milieu en voor ons lichaam.
Edith vertelt: ,,We hopen dat er meer intentieverklaringen worden getekend, zodat deze sociale onderneming van start kan gaan. Maar we verwachten dat het helemaal goed komt met de boerderij als deze eenmaal draait. We raden het andere mensen zeker aan om mee te doen met dit project. Dankzij Herenboeren Apeldoorn Noord kun je gemeenschappelijk bewust omgaan met eten en genieten van lekker, vers en gezond eten.”
Vers eten van eigen land
Michel Westerink doet samen met zijn vrouw Jacqueline en de rest van het gezin ook mee aan het Herenboeren project in Apeldoorn Noord: ,,Via kartrekker Ria Nicola hebben wij kennisgemaakt met Herenboeren Noord. We hadden vroeger al een moestuin, maar daar haalden we niet altijd het optimale uit, door onze drukke werklevens. We hoefden er dan ook niet lang over na te denken om mee te doen met Herenboeren Noord. Volgens mij is er niks lekkerder dan vers eten van eigen land. Daarnaast is Herenboeren Apeldoorn Noord de ideale oplossing in ons drukke werkleven: we kunnen ons focussen op ons werk, terwijl de processen op de boerderij door blijven gaan.”
Hij gaat verder: ,,We zouden Herenboeren aanraden, omdat je elke week verse groenten en fruit hebt dat je zelf makkelijk op kan halen, omdat het dichtbij is. Je ondersteunt een eerlijk boerenbedrijf dat duurzaam en kleinschalig werkt. Er is geen tussenhandel, dus je ziet ook letterlijk waar je producten vandaan komen. Daarnaast is het erg leuk om samen met andere geïnteresseerden samen te werken op een boerderij.”
Dan nog even terug naar Corinne. Zij weet als kartrekker als geen anders wat er allemaal gaat gebeuren zodra er genoeg aanmeldingen zijn.
Welk voedsel gaan jullie verbouwen?
Corinne begint enthousiast te vertellen: ,,We gaan 50 verschillende groentes verbouwen, dit is seizoensgebonden. Zo eet je elke week de groenten die de natuur jou geeft. We moeten met de leden beslissen wanneer we welke groenten gaan verbouwen, maar op de planning staat onder meer sla, courgette, aardappel, pompoen en prei. We hebben ook meerdere fruit bomen, zo kunnen de leden genieten van vers fruit, dat ze zelf rechtstreeks van de boom of struik kunnen plukken. Naast een vegetarisch pakket is er ook een niet vegetarisch pakket. We willen graag kippen, koeien en varkens gaan houden op de boerderij. Je voedselpakket kan je wekelijks op de fiets ophalen. Makkelijker kan het niet. Door seizoensgebonden te eten gaan we terug naar hoe het vroeger was. Vroeger aten we ook geen aardbeien in december, waarom zouden we dat nu wel doen?
Wat maakt Herenboeren zo uniek?
,,Wat maakt Herenboeren niet uniek, kan je beter vragen”, lacht Corinne. Ze vertelt verder: ,,Je haalt je groenten, fruit en vleeswaren van een ‘eigen’ boerderij, vlakbij huis. Samen met anderen bundel je de krachten om dit te realiseren, het zorgt ook nog voor een bindende factor. Je beslist samen met andere leden welke groenten- en fruitsoorten er verbouwd worden, je mag de boer helpen op het land, als je het samen doet heb je de kracht om de boerderij succesvol te maken.”
Wat zijn de kosten?
,,Elk deelnemend gezin betaalt eenmalig 2000,00 euro. Dit is geld waarmee we de boerderij kunnen opzetten, zoals kassen bouwen, alles beplanten en dieren kopen. Daarna betaalt elk gezin wekelijks een contributie van 11,00 euro per persoon per week (6,00 euro voor een vegetarische pakket). Misschien schrikken mensen van de prijs, maar in verhouding met wat je voor krijgt valt het heel erg mee” zegt Corinne.
Hoe houden jullie je eigenlijk staande tijdens deze coronacrisis?
Corinne legt uit: ,,De boerderijen die al lopen gaan lekker door en met de nodige maatregelen gaat het prima. Wij doen nu alles online. Aan de ene kant jammer, maar tegelijkertijd hebben sommige mensen nu juist meer tijd en in ieder geval geeft Herenboeren een perfecte oplossing voor lokale voedselvoorziening.”
Hebben jullie zelf nog extra maatregelen getroffen?
,,Wij doen alle vergaderingen en informatiesessies online, maar verder hebben we nog geen boerderij. Ik zag wat berichten op sociale media van herenboerderijen die het ophalen van voedsel anders hebben geregeld in verband met de coronamaatregelen”, deelt Corinne.
Waarom zouden mensen moeten deelnemen, volgens jou?
,,Als deelnemer van dit Herenboeren project ga je terug naar de basis, terug naar hoe het vroeger was. Je eet lokale seizoensgroenten die vers van het land komen. Op de Herenboerderij in Apeldoorn Noord is het eten ook nog eens gezond en duurzaam geproduceerd. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, het afval wordt zo veel mogelijk hergebruikt.. Er is een kringloopproductie waardoor er bijna geen afval ontstaat. Dat maakt de Herenboeren boerderij zo duurzaam” legt Corinne uit.
Ze vervolgt: ,,Hoe leuk is het dat je boer, burger en consument in 1 bent? Dat je lekker, gezond en betaalbaar kunt eten van eigen land en dat je er ook nog eens nieuwe mensen bij ontmoet. We houden regelmatig (online) informatiebijeenkomsten, kijk op ons Facebook kanaal en onze website voor de link om deel te nemen aan deze informatiebijeenkomsten.
REACTIES