Puike bieren en bijzonder bakkie in Proeflokaal
Door David Levie
Zo op het oog hebben bier en koffie weinig met elkaar gemeen, maar in het proeflokaal van brouwerij Puik aan de Beekstraat gaan ze hand in hand. Weliswaar hebben de ambachtelijk gebrouwen bieren van Richard Pool de overhand, in de bescheiden koffiecorner van Ivo en Yvonne van der Putten doen ze in kwaliteit niet voor elkaar onder. En dat verdient enige tekst en uitleg.
Om met Van der Putten te beginnen. Deze voormalige koffiemakelaar koos op een gegeven moment voor koffiebonen die letterlijk op eenzame hoogten langzaam tot wasdom komen. Arabica voor de kenners. En dan ook nog eens voorzien van het predicaat ‘graad 1’ ofwel ‘klasse AA’. Ze komen als geplukte, groene boon bij hem in zijn branderij in Lieren binnen. Branden is zijn specialiteit, het liefst waar de klant bijstaat.
Verse koffiebonen zijn volgens Van der Putten te herkennen aan de wijze waarop ze na lichte druk tussen duim en wijsvinger verkruimelen. ,,Probeer dat meer eens met koffie uit een pak. Dat gaat je niet lukken. Zijn echtgenote Yvonne knikt bevestigend. Zij is straks, vanaf 4 maart, met haar rechterhand Sandra Nawijn, het gezicht van de koffiebar. Een mooi kopje koffie gaat 2,75 euro kosten.
Napoleon
Maar… er zijn uitzonderingen. En een espresso is aan de Beekstraat altijd een dubbele. Neem nu koffiebonen uit St. Helena, waar Napoleon in ballingschap ooit zijn laatste jaren sleet. Daar hebben ze laagland Arabica, net als op het exotische Sao Tomé. Verder van de grote, boze wereld verwijderd en daardoor super-exclusief. Op bestelling is het mogelijk de duurste koffie ter wereld te nuttigen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Is die koffie dan zoveel beter? ,,Nee”, legt Ivo van der Putten uit. ,,Het gaat om de exclusiviteit. Ook die groep willen we kunnen bedienen.”
Voor brouwer Richard Pool en zijn wederhelft Astrid van der Star zijn spannende tijden aangebroken. Zij hebben nagenoeg hun hele hebben en houwen in de brouwerij gestoken. Pool huisde tot voor kort met zijn onderneming aan de rand van zuidelijk Apeldoorn. Daar kon hij niet meer aan de vraag naar zijn exclusieve bieren voldoen. Nu hem in hartje stad 500 vierkante meter ter beschikking staat, kan hij zijn vleugels uitslaan. Hij zegt te mikken op een ander segment van de markt dan stadsgenoot De Veluwse Schavuijt. ,,Mijn bieren zal je alleen bij slijters en niet in de supermarkt tegenkomen. Ik maak ambachtelijke bieren met pure grondstoffen.”
Zes tanks
Nu nog werkt hij parttime voor Defensie, hij hoopt spoedig geheel van de brouwerij te kunnen leven. Astrid heeft haar baan inmiddels opgezegd. Optimisme viert hoogtij, daar aan de Beekstraat, een paar stappen van de Hoofdstraat verwijderd. Zes blinkende tanks zijn voor hem op maat gemaakt. Alle met een inhoud van 1200 liter. Aan de tap zijn 24 kranen aangesloten. Tien draaien vanaf de opening op 4 maart meteen op volle toeren, binnen een half jaar is zijn assortiment zo groot dat ze op vier na zijn bieren aan de consument prijsgeven. Die zijn gereserveerd voor ambachtelijke speciaal-bieren van bevriende brouwers uit het land.
De pils komt uit Duitsland. Uit een Beiers stadje dat hij kent als zijn baas hem naar gene zijde van de landsgrens stuurt. Daar, na afloop van zijn werkzaamheden, vond Richard een pilsener dat hem wél kan bekoren. Van Gasthof-brauerei Hirsch uit Sonthofen. Een mooie doordrinker, straks op het terras aan de Beekstraat.
Liefde voor het ambacht
Al moet Richard het niet zozeer van die doordrinkers hebben. Hij is de brouwer voor de liefhebbers. Zijn openingstijden zijn daarop gericht. Later dan 23 uur maakt hij het niet. Ook supermarkten slaat hij vanwege de exclusiviteit van zijn bieren met Veluws water over.
Hoe de brouwer en de koffiebrander bij elkaar zijn gekomen? Ze delen de liefde en de passie voor het ambacht. ,,Wat Richard met hop heeft, heeft Ivo met koffiebonen”, zeggen hun dames. Maar Richard, dat moet gezegd, heeft nog veel meer met vrouwen. Al zijn bieren verwijzen ernaar. Van Dartele Deerne tot Blonde Donder. En laten we Wilde Katarina niet vergeten. Zij geeft naar naam aan een Russian Imperial Stout waarin onder meer koffiebonen zijn verwerkt. Een Apeldoornse chocolatier heeft er een bonbon aan gewijd. Straks wellicht een topper van de uitgebreide kaart. Het donkere bier en de donkere bonbon à raison van 5,50 euro.
Geen tussenhandel
Zo tussen de 4 en de 5 euro bewegen de prijzen voor een puik glas. De pils is goedkoper. ,,We zijn gematigd geprijsd”, zegt Richard vol overtuiging. ,,Dat kan ook, want er is geen tussenhandel.” Een aantal zaken in de gemeente Apeldoorn heeft Puik in zijn assortiment opgenomen. Eetcafé Bob (Caterplein) en restaurant Gewoon Gastvrij (Wenum Wiesel) zijn daar voorbeelden van.
En hoe zit het met alcoholvrij bier? Die staat op de kaart bij de frisdranken. Richard denkt dat hype al over zijn hoogtepunt heen is. ,,Of ik dat ooit zal gaan maken? ,,Voorlopig in ieder geval niet. Ik heb er niet zoveel mee.”
Ivo en Yvonne willen nog even kwijt dat hun koffie niet alleen in Lieren, maar ook (let wel ook!) straks in de koffiecorner Gebrand te koop is. Een kilo Arabica uit bergstreken rond de evenaar kost zo’n 16 euro. In totaal zijn 50 soorten, liefst op bestelling, leverbaar waaronder die uit St. Helena (175 euro).
Rest nog de openingstijden te vermelden. Woensdag 10 tot 21 uur, donderdag 10 tot 22 uur, vrijdag en zaterdag 10 tot 23 uur en zondag 12 tot 20 uur. Eten (waaronder belegde broodjes) kun je er ook. Ambachtelijk bereid.
REACTIES