Ervaren wat alcohol of drugs met je doet in het verkeer
Door Redactie
Bezoekers van de jeugdmiddag van de Politie Apeldoorn kunnen morgen, vrijdag 13 september, ondervinden hoe het is om onder invloed van alcohol of drugs deel te nemen aan het verkeer. Niet echt, maar virtueel. In een 3D- tripping simulator kunnen toekomstige jonge bestuurders tussen 12.00 en 17.00 uur op een veilige manier ervaren dat alcohol, drugs en verkeer niet samengaan. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.
De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam is op 13 september aanwezig bij de jeugdmiddag van de Politie Apeldoorn. Bezoekers vanaf 16 jaar kunnen plaatsnemen in de 3D-Tripping Simulator. In een Virtual Reality-wereld beleven ze met een Oculus Rift bril zelf wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur. Ook is er een alcokart aanwezig. Dit is een speciale kart die voorzien is van een ‘rijden onder invloed’ stand. Hierdoor zal de kart reageren alsof de bestuurder onder invloed van alcohol is. Jonge (toekomstige) bestuurders ervaren zo zelf dat alcohol en verkeer niet samengaan.
Alcohol & drugs in het verkeer
Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.
Maak ook de afspraak
Autorijden vraagt om een heldere blik. Stap dus niet met alcohol, drugs en zware medicijnen achter het stuur. Vanuit de campagne worden automobilisten op allerlei plekken opgeroepen om de afspraak ‘Rijden zonder invloed, daar ga ik voor’ te maken.
ROV Oost –Nederland
De campagne is een initiatief van het ROV Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen zij de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers.
REACTIES