Kijk op de wijk: Hoenderparkweg

Vrijdag 12 oktober 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

Ja – ik ben nu overgestapt van het vogelkwartier naar een weg die toch wel iets met vogels te maken heeft. Want hoenders zijn tenslotte ook vogels. Oké, ze vliegen niet, maar dat mag de pret niet drukken! Toch? Moet ik nog uitleggen dat “hoenders” een ouderwetse naam is voor “kippen”? Nou ja – het kan geen kwaad dat even aan te geven he?

Ik heb ijverig gespeurd “waarom heet de Hoenderparkweg zo?”. Maar helaas: ik heb geen (gemotiveerd) besluit van de gemeenteraad kunnen vinden. Ook de site van de Vereniging Oud Apeldoorn, toch wel een betrouwbare bron voor mij, geeft geen verklaring voor de naam.

In diverse oude kranten kom ik wel een hoenderpark Apeldoorn tegen. Maar dat was gevestigd aan de Brinklaan. Het lijkt me niet logisch om de huidige Hoenderparkweg te koppelen aan een Hoenderpark aan de Brinklaan. Maar er waren in Apeldoorn zo rond de vorige eeuwwisseling al diverse hoenderparken. Dus ik neem maar aan dat een van die hoenderparken gezorgd heeft voor deze naam.

Ik begin het liefst met een beschrijving van de straten bij het begin: logisch hè? Maar waar is het begin van een straat en waarom is dat het begin? Volgens mij begint praktisch elke straat in Apeldoorn bij huisnummer 1. Maar waarom? Volgens mij besloot de gemeenteraad ooit: “de kant van de straat die het dichtst bij het station ligt krijgt huisnummer 1. Dit omdat reizigers van het station komen en dan gemakkelijker het gewenste huis vinden”. Tot nu toe is dit bij mij altijd uitgekomen! Dus daar hou ik het maar op.

De Hoenderparkweg is best wel afwisselend: beginnend met een winkel waarin ze vooral spullen voor de handige doe-het-zelver verkopen. Verderop in de straat vallen vooral de postduivenvereniging en Machinefabriek Berends van Loenen op.

Maar nu even terug naar de hoenderparken en Apeldoorn. Apeldoorn en de hoenderparken hadden een goede relatie. Helaas staken de Duitsers tegen het einde van de oorlog de eierhal aan de Halstraat in de fik. Die hal was speciaal gebouwd voor de eierveilingen. Herbouw duurde een aantal jaren en ondertussen had Barneveld de eierhandel overgenomen. Jammer – maar soms gaat dat zo. Maar het raadsel: “waarom de Hoenderparkweg nu zo heet” is ondertussen nog niet opgelost. Wie kan hierover duidelijkheid geven? Of is dit een vraag waarover het laatste ei nog niet gelegd is?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!