Eerste art-airbnb in Apeldoorn bij Ron en Lies
Door David Levie
De recensies liegen er niet om. De superlatieven op de site vliegen Ron en Lies van der Werf om de oren. En daar is het Apeldoornse echtpaar als nieuwkomer aan het airbnb-front best een beetje trots op. De eerste art-airbnb van de stad en een van de weinige die naast tweepersoonskamers ook een eenpersoons in de aanbieding heeft. Inclusief ontbijt.
,,Wil je ook graag een ervaring van warme hartelijkheid en gastvrijheid? Dit adres is een echte aanrader! deze mensen hebben het hart op de juiste plek en hebben een heerlijk schoon bed in een ruime kamer en dito badkamer. super!”. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ron van der Werf is er in ieder geval blij mee. ,,We zijn nog maar een paar maanden bezig en de reviews zijn heel goed. We stellen ons gastvrij op, maar dat is niet nieuw. Het hoort bij ons. Het is hier altijd een komen en gaan van mensen.”
De gastvrijheid gaat ver. Heel ver. Wie een peukie wil roken, kan ’s avonds in de woonkamer terecht. Een eigen potje koken? De keuken van Ron en Lies staan tot je beschikking. Gebruik maar wat je gebruiken wilt. Vraag dat maar aan de Amerikaanse biologe Maggie die net voor de Pinksterdagen na een verblijf van drie weken op de eenpersoonskamer weer vertrekt. Ze is nu in Apenheul om onderzoek te doen naar het gedrag van apen in gevangenschap. Straks is een ander dierenpark in Europa aan de beurt.
Erg spraakzaam is Maggie overigens niet. Maar wie dat wel is, kan zo aanschuiven aan de keukentafel. Mits Ron niet aan het werk is in zijn atelier. Want nu de kinderen de deur uit zijn, mag hij zich dan met de airbnb bemoeien, op de eerste plaats is hij beeldend kunstenaar. Vandaar ook dat predicaat ”art”. Overal hangt of staat kunst. Deels van eigen hand, deels gemaakt door Apeldoornse collega’s als Rob Weddepohl en wijlen Don Nederhand. Maar ook wat we primitieve kunst noemen, van overzee.
De kamers zijn rustig met kunst gestoffeerd. Ze zien er uit om door een ringetje te halen. Ron lacht. ,,Lies komt uit de zorg. Dus geen haren in het putje van de douche. De kamers moeten brandschoon zijn. We doen alles samen. Nou ja, bijna alles want met de administratie, de boekingen en de site bemoei ik me niet. We maken van elkaar sterkste kanten gebruik.”
De eerste anekdotes zijn inmiddels voorhanden. Neem nu een echtpaar uit Litouwen dat naar Nederland vloog om een auto te kopen. Een Toyota Lexus. Hij is advocaat, zij cardioloog. Maar naar West-Europese maatstaven verdienen ze weinig. ,,Ze wonen in zo’n Sovjetflat”, weet Ron. En met een glimlach: ,,Ze zijn naar Nederland gekomen omdat we hier zo eerlijk zijn. Ze hebben diverse garages bezocht en ze zijn uiteindelijk in Lunteren geslaagd. Met twaalf jaar oude auto zijn ze weer naar huis gereden.”
Niet zonder ontbijt overigens. ,,Ja, bij de prijs inbegrepen. Je stuurt mensen niet met een lege maag de straat op, toch? Een ontbijt, eenvoudig, met wit en bruin brood, soms een bolletje of een ander broodje, sterke koffie, thee, jus en een eitje. Of ik wel eens ergens in een airbnb heb gekeken? Nee. Hoeft ook niet. We hebben een goede organisatie achter ons staan en voor de rest doen we het op onze manier.”
Met zeer schappelijke prijzen. Vijftig euro voor de tweepersoonskamer en 40 euro voor de eenpersoons. En dat werkt, want de Van der Werfjes hebben inmiddels al zo’n 90 gasten over de vloer gehad. Uit alle windstreken. ,,Laatst kwam er nog een mailtje van een man uit Sri Lanka. ,,Het liet weten arm te zijn. We zijn al niet duur, maar hij wilde nog veel minder besteden. Daar beginnen we niet aan. We leggen er geen geld op toe.”
Madrid en Taiwan
Vrolijk vertelt Ron over een Spaanse ICT-er, een specialist die wereldwijd door bedrijven wordt gevraagd en ingevlogen. Ook in Apeldoorn. Hij woont in Madrid en is alleen in de weekenden thuis. ,,Er komen ook mensen voor Orpheus. Die koppelen daar soms een kleine vakantie aan, we hebben ze al voor Kröller Müller gehad en binnenkort komt een stel uit Taiwan. Die fietsen door Nederland. Wij geven als ze erom vragen ook tips. Over wat er zoal te zien is in de omgeving en waar je in de stad kunt eten.”
Zelf ergens een airbnb boeken? Vooralsnog niet. ,,Wij gaan altijd naar de Wadden. Prachtige luchten heb je daar. Naar een vast adres. Een huisje.”
Komende zaterdag en zondag (19 en 20 mei) hebben ze het extra druk. Ron doet mee aan de jaarlijkse Atelierroute. Dan heeft ie weer de pet van kunstenaar op. ,,Nee, wie onze kamers die we verhuren wil zien, moet toch echt een andere keer komen. Dat houden we strikt gescheiden. Ben ik aan het werk, dan staat de deur gewoon open. Ook voor gasten die bij ons verblijven. We hebben niet zoveel regeltjes. We willen geen huisdieren en geen kinderen onder de drie jaar. Je moet een trap op en af, en dat vinden we te gevaarlijk.”
Op die eerste etage hebben ze ook een badkamer voor de gasten. Ooit maakten de dochters van Ron en Lies toen ze nog thuis woonden ervan gebruik. En ze komen nog regelmatig naar de ouderlijke woning aan de Asselsestraat. En als het moet, helpen ze graag een handje mee. ,,Een echt familiebedrijfje”, zegt Ron. ,,En het bevalt heel goed.”
REACTIES