StemWijzer Live: ,,Apeldoorn moet het ondernemers niet zo moeilijk maken”
Door Redactie
StemWijzer Live stelt vrijdag 23 februari het thema ‘economie’ aan de orde. De partijen VVD, V&R, PSA en Lokaal Apeldoorn, gaan met elkaar in debat onder leiding van chronisch zwevende kiezer Martijn de Frankrijker over de stelling ‘Apeldoorn moet het ondernemers niet zo moeilijk maken’. Kom luisteren en praat mee op vrijdag 23 februari om 11.00 uur in CODA-café.
De grote vraag is: Gaat het goed met de lokale economie, waar liggen kansen en bedreigingen? Serieuze kwesties als bijvoorbeeld de economische ontwikkeling aan randen van de stad komen aan bod. Is een vestiging van een Action XL in het winkelcentrum De Voorwaarts goed voor de binnenstad? En doet de gemeente Apeldoorn de titel MKB-vriendelijkste stad eer aan? Ook op het vlak van economie geldt dat wat voor de ene burger een voordeel is, is voor de andere een nadeel. De partijen worden uitgedaagd om zich over deze kwesties uit te spreken en hun plannen te verdedigen. Kunnen zij de kiezer overtuigen dat hun stem gehoord wordt?
Heeft Apeldoorn een grote Action nodig?
Als we de binnenstad en de wijken in Apeldoorn levendig en leefbaar willen houden, is het toestaan van grote ketens aan de randen van de stad dan een uitkomst? Jos Diependaal, voorzitter van de Federatie Apeldoornse Ondernemers vindt een betrouwbare overheid daarin van groot belang: ,,Kijk naar de Action XL in De Voorwaarts. Dat wil het winkelend publiek wel. Als je dan kijkt naar de Detailhandel Visie dan staat er dat Apeldoorn een fijnmazige winkelstructuur nastreeft. Daar passen dan geen grote winkels in de weilanden bij om het zo maar eens te zeggen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de verbouwing van Anklaar en de Dekamarkt aan de Vlijtseweg. In de wijken is een goed en dichtbij winkelaanbod van belang, daar hoort ook een supermarkt bij. Het draagt allemaal bij aan de leefbaarheid. In 2019 wordt de Detailhandel Visie hernieuwd. We hebben daarvoor een betrouwbare overheid nodig om dat bestemmingsplan ook uitvoeren.”
MKB-vriendelijkste stad
Als je de titel MKB-vriendelijkste stad mag dragen, betekent dit dat ondernemers tevreden zijn. Uit het onderzoek kwam vooral naar voren dat het binnenhalen van grote evenementen goed scoort. Ook vinden ondernemers het contact met de gemeente positief. De titel is een tweejaarlijkse prijs. Ergens komen is één, maar weet de gemeente dit vast te houden? Daarom de vraag: doet Apeldoorn de titel MKB-vriendelijkste stad nog steeds eer aan? Trix Schipper voorzitter van Apeldoorn Business Collectief zegt hierover: ,, Het is een mooie erkenning en daagt uit tot presteren. Toch valt er nog veel te winnen. Zo verschuilt de gemeente zich nog te vaak achter regels met betrekking tot het aanbestedingsbeleid van de gemeente. Dat is voor veel ondernemers een doorn in het oog. Er is veel meer mogelijk, zeker als we kijken naar de (enkel- en meervoudige) onderhandse aanbestedingen. Persoonlijk vind ik het nog mooier als ze ook de titel Ondernemersvriendelijk(st)e stad krijgen. Dus inclusief de grote bedrijven en de ZZP’ers. De samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven is zeker het afgelopen jaar gegroeid. En zonder tekort te doen aan alle anderen zou ik zeker een direct compliment willen maken naar burgemeester Berends en wethouder Sandmann.”
Volg StemWijzer Live
Over de kwesties De Voorwaarts en MKB-vriendelijkste stad binnen het thema ‘economie’ valt veel te zeggen. Geef jouw mening ook. Vrijdag 23 februari wordt duidelijk hoe de verschillende politieke partijen hierin staan. Kom naar het CODA-café of kijk live mee via Facebook om 11.00 uur.
REACTIES